open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Muamer Svraka otkrio ko su kandidati za titulu, a ko najbolji igrači PLBiH
Uvijek smo u našoj zemlji imali dobrih igrača, ali sistem to ne prati, naglasio je Svraka
21.10.2019. u 20:09
get url
text

Muamer Svraka jedan je od najtrofejnijih fudbalera u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

U vrijeme kada je nosio dres Željezničara osvojio je pet trofeja (tri titule i dva Kupa), a iz Plavog dresa stigao je i do reprezentacije za koju je u šest utakmica postigao dva gola. Dva trofeja ojsvojio je i u Estoniji, gdje je sa Levadijom bio prvak i osvajač Kupa.

Svraka je trenutno slobodan igrač, nakon što mu je u julu istekao ugovor sa Birkirkarom (Malta).

- Bilo je nekih ponuda ovog ljeta, ali nisam ništa dogovorio. Još sam slobodan igrač i treniram sa Radnikom iz Hadžića, gdje održavam formu. I sada imam ponuda, ali uvijek "nešto fali" da se završi posao. Ili klub traži nešto što se ne sviđa meni ili ja želim nešto što klub ne može ispunuti. Ima vremena, ne žurim i vjerujem da ću ubrzo riješiti svoj status - kaže Svraka.

Govorio je i o elitnom takmičnju u našoj zemlji u vrijeme kada je igrao Premijer ligu BiH i sada, šest godina kasnije.

- Teško je to govoriti, jer sam ranije igrao, a sada samo gledam. No, sama činjenica da se broj klubova smanjio govori o tome da je kvalitet bolji. Uvijek smo u našoj zemlji imali dobrih igrača, ali sistem to ne prati - naglasio je Svraka.

Bivši kapiten Želje komentarisao je 13. kolo BHT Premijer lige BiH i kao glavne kandidate za titulu, uz svoj bivši klub, vidi Sarajevo i Zrinjski, dok je među, trenutno, najbolje igrače bh. elite izdvojio Besima Šerbečića (stoper), Semira Štilića (vezni red), te napadače Sulejmana Krpića i Voju Ubiparipa.

Velež - Zrinjski 1:0

Zrinjski je slabije ušao u prvenstvu. Iz iskustva znam da je derbi takva utakmica da nikad ne znaš ko će pobijediti i da nije bitna pozicija na tabeli. Velež je više želio pobjedu. Utakmica je bila tvrda, a ne bi bilo nezasluženo da je bio i drugačiji ishod. Ne možeš reći da je neko bio mnogo bolji ili lošiji. Jednostavno, odlučio je trenutak.

Sarajevo - Čelik 2:0

Sarajevo je rutinski došlo do pobjede, iako ni Čelik nije igrao loše. Gosti su dobili crveni karton, a Bordo tim je znao to iskoristiti. Smatram da je start bio za isključenje. Ne ulazim u to šta je prethodilo isključenju. Sarajevo je znalački prebrodilo krizu sa starta prvenstva. Koliko god širok igrački kadar imate, kada vam nedstaje nekoliko važnih igrača to se osjeti. Međutim, rezultatski, to se nije previše odrazilo na Sarajevo, koje je i dalje prvo. Da li je to sreća, znanje ili nešto treće, manje je bitno. Navijačima je najvažnije da se pobjeđuje.

Željezničar - Mladost 2:1

Teška, ali zaslužena pobjeda Plavih. Sigurno je da je svima u i oko Želje najvažnije da se ne gubi od ekipa iz donjeg doma tabele. Prošlih sezona sa Grbavice su bodove nosili timovi i koji su se borili za opastanak. Sada je situacija drugačija, a to se odmah odrazi i na položaj na tabeli. Željo ima dobru ekipu. U Banja Luci su odigrali slabo i zasluženo su poraženi od Borca, ali su se vratili na pobjednički kolosijek. Smirila se i situacija oko kluba, što svakako utječe i na igrače, koji se mogu fakusirati samo na teren. Definitivno, Željo je uz Sarajevo najveći kandidat za titulu, mada ne treba otpisati ni Zrinjski. Plemići su pred start prvenstva ostali bez važnog igrača, a nisu uspjeli pronaći adekvatnu zamjenu za Irfana Hadžića. No, ne treba sumnjati da će se brzo stabilozovati i uključiti u borbu za sami vrh tabele.

Tuzla City - Radnik 0:3

Po mnogima je ovo veliko iznenađenje, jer je Tuzla City bila u odličnoj formi. Međutim, i Radnik pokazuje da su ekipa za vrh tabele. Borit će se za Evropu, jer teško da mogu ugroziti tri ekipe za koje sam naglasio da su kandidat za titulu.

Zvijezda 09 - Borac 0:2

Očekivana pobjeda Borca. Zvijezda će po svemu sudeći ispasti iz lige. Imaju samo tri boda, deset manje od zone spasa i teško je očekivati da mogu vezati četiri pobjede u nizu, a da istovremeno rivali u borni za opastanak kiksaju. Što se tiče Borca, ove sezone igra toplo-hladno. Mogu dobiti svakog, ali mogu i kiksati protiv svakoga. I oni su u "igri" za Evropu.

Široki Brijeg - Sloboda 2:0

Zaslužena pobjeda Širokog Brijega. Sloboda je prolazila kroz jedan turbulentni period, što je dosta utjecalo i na igrače. Sada je najvažnije  da se poslože od vrha, pa da onda razmišljaju o prvenstvu. Nadam se da će što prije izaći iz krize u kojoj su trenutno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.