open-navfaktor-logo
search
Javni prijevoz
Mujagić: Građani više nemaju razloga za nezadovoljstvo, nema preskakanja autobuskih linija
Posljednjih mjeseci stanovnici Kantona Sarajevo imali su dosta pritužbi na javni prijevoz.
20.04.2021. u 20:28
get url
text

Senad Mujagić, v. d. generalnog direktora GRAS-a, kaže da je to je prošlost i građani više nemaju razloga za nezadovoljstvo.

- Što se tiče situacije u odvijanju javnog saobraćaja u Kantonu Sarajevo, situacija se nakon deblokade računa GRAS-a u mnogome poboljšala. U posljednjih nekoliko dana određeni broj voznih jedinica uspjeli smo staviti u saobraćaj. Na njih nismo mogli računati zbog problema oko registracije ili nabavke plina i nafte. Nakon deblokade, oko 30 voznih jedinica smo stavili u saobraćaj.

Trenutno u GRAS-u imamo 27 tramvaja, 20 trolejbusa i 58 autobusa. Kada su u pitanju autobusi, manje ih je u saobraćaju jer zbog pandemije je smanjen priliv putnika. Trenutno imamo u funkciji i 13 minibuseva. Više nemamo preskakanja linija što se tiče autobuskog saobraćaja. Nedostaje nam određen broj vozila da bi minibuski saobraćaj bio potpuno pokriven – kaže za Faktor Mujagić.

Građani Kantona Sarajevo pribojavaju se najavljene rekonstrukcije tramvajske pruge, koja bi uskoro trebala početi.

- Rekonstrukcija se očekuje početkom juna i već se uveliko radi na pripremama. Trebala bi se prvo rekonstruisati pruga od Čengić Vile do Srednje mašinske tehničke škole. U tom periodu tramvaji bi vozili od Ilidže do Čengić Vile, a od Čengić Vile do Baščaršije putnike bi prevozili autobusi. To znači da moramo osigurati i još određen broj autobusa da bismo spremni dočekali juni. Nadamo se da ćemo to uspjeti realizirati i da neće biti uključeni privatni prijevoznici – kaže na kraju Mujagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.