open-navfaktor-logo
search
Oduševili u Kataru
Mundo Deportivo: Marokanci u slobodno vrijeme idu u džamiju, treninzi prilagođeni molitvama
Fudbalska reprezentacija Maroka ispisala je nove stranice historije.
13.12.2022. u 15:57
get url
text

Tim koji je na Mundijal u Katar odveo naš stručnjak Vahid Halilhodžić (u međuvremenu dobio otkaz) stigao je do polufinala, gdje će sutra odmjeriti snage sa Francuskom.

Marokanci su prva afrička selekcija koja je stigla među četiri najbolja tima na svijetu.

Tim je sastavljen od muslimana, a španski Mundo Deportivo piše da su radne sesije prilagođene molitvama koje obavljaju njihovih reprezentativci.

Marokanski tim prilagođava, kako piše MD, svoje radne sesije molitvama svojih fudbalera, koji su muslimani. Rasporedi treninga, obroka ili sastanaka organiziraju se prema molitvenim potrebama igrača i potrebama svakog igrača.

To ne znači da u preostalim ekipama učesnicama polufinala nema još fudbalera koji ne praktikuju islam, pogotovo u francuskoj ekipi, s igračima afričkog porijekla.

Prije svih to je Ousmane Dembele, koji se prije godinu u Maroku vjenčao sa suprugom sjevernoafričkog porijekla, Rimom Edbouche, s kojom je nedavno dobio djevojčicu.

VEZANI TEKST - Halilhodžić o Maroku, Mostaru, PSG-u: "Umjesto u Kataru, ovdje sam na kiši, kako sam se upucao u stražnjicu"

Rimini roditelji su iz sela blizu Guelmima, u jugozapadnom Maroku. Rođena je u Douar Aghbalou i preselila se u Francusku kako bi studirala. Ousmaneova supruga je TikTok zvijezda. I krilni igrač Barcelone i njegova supruga su muslimani.

Trener Walid Regragui, rođen je u Francuskoj, ali je marokanskog porijekla, poznaje osjetljivost svakog od svojih fudbalera, onih koji su maksimalno posvećani vjeri, ali i onih manje predanih.

Trener je želio da njegovi igrači imaju slobodu u slobodno vrijeme. Igrači su visoko cijenili mogućnost da se opuste sa svojim porodicama dan nakon utakmica, piše MD.

Neki od njih su napuštali trening kamp kako bi klanjali u najbližoj džamiji u blizini hotela. Poslije svake utakmice na Mundijalu u Kataru u znak zahvalnosti Allahu, dž. š. na velikom uspjehu padali su na sedždu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.