open-navfaktor-logo
search
Akcija Zelengora
MUP RS-a pretresao u Borču kod Gacka, mještani tvrde: Dodikova policija utjeruje strah povratnicima
Prema kazivanjima svjedoka, pripadnici Jedinice za podršku PU Trebinje blokirali sve prilaze Borču i krenuli sa pretresima bošnjačkih kuća
01.10.2019. u 14:45
get url
text

Pripadnici Policijske uprave Trebinje, u saradnji sa policijskim službenicima Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS-a, u periodu od 1. do 30. septembra sproveli su akciju kodnog naziva "Zelengora 2019", saopćeno je danas iz PU Trebinje.

Kako su naveli iz policije, akcija se odnosi na sprečavanje nelegalnih migracija, nezakonitog lova, kao i na suzbijanje i sprječavanje krivičnih djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Faktor saznaje da su aktivnosti policije na terenu izazvale uznemirenost kod povratnika bošnjačke nacionalnosti, čije su kuće pretresane jučer na području Borča.

Halid Čustović, predsjednik Udruženja Borčana i Gačana Izvori Neretve - Gacko, kaže da su pripadnici Jedinice za podršku PU Trebinje bili blokirali sve prilaze Borču i krenuli sa pretresima bošnjačkih kuća.

- Navodno su tražili nelegalno oružje. Uz njih su bila dva svjedoka srpske nacionalnosti, oba radnika sa Termoelektrane. To je nezmislivo. Trebao je biti jedan Srbin, jedan Bošnjak. Ovo Dodikova policija utjeruje strah povratnicima. Tražit ćemo od državnih organa BiH i međunarodne policije zaštitu povratnika i njihove imovine - kazao je Čustović za Faktor, čija porodična kuća je na Previli u Borču.

Najavio je i da će kao predsjednik udruženja angažirati advokata.

- Policijski službenici su u okviru akcije, na području općine Gacko, izvršili pretres na četiri lokacije, saslušali četiri lica u svojstvu osumnjičenih, te tom prilikom pronašli i oduzeli određenu količinu oružja i municije i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela - naveli su iz PU Trebinje. 

{$galerijaFotografija}

O svemu je, kako je saopćeno, obaviješteno i trebinjsko Okružno javno tužilaštvo.

- Nakon kompletiranja i dokumentovanja predmeta, protiv M. S.,M. S., V. R. i A. O. slijedi podnošenje izvještaja za počinjena krivična djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija - saopćeno je.

Također se navodi  da je, u sklopu navedene akcije, pronađeno 29 migranata za koje postoji osnov sumnje da su ilegalno prešli granicu sa susjednom državom, a koji su predati Službi za poslove sa strancima Trebinje.

pRETRESI U bORČU, AKCIJA zELENGORA 2019.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.