open-navfaktor-logo
search
Tematska sjednica
Muriz Memić u Parlamentu BiH: Tegeltija ja saučesnik, on je utjecao na izvještaj vještaka
Tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj se raspravlja o stanju u pravosuđu u BiH i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, prisustvuje i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića.
11.03.2020. u 16:23
get url
text

Memić je u izjavi za medije van sale, s obzirom da nije imao priliku da se obrati zastupnicima, kazao da se predstavnici pravosudnih institucija ograđuju od razgovora na temu neriješenih ubistava, te da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija dobro upoznat sa tim predmetima.

- Dva sata smo bili kod njega, sve smo mu iznijeli. On se oglušio. Dvije oslobađajuće presude, a ništa nije poduzeo. Čak je Dalidu Burzić nagradio da bude sudinica Suda BiH. Ja njega smatram saučesnikom ubistva – izjavio je Memić.

Pravosudne institucije u ovim predmetima, tvrdi, imaju sve dokaze, ali neće da rade svoj posao.

- Ovo je lažna optužnica, montirana. Ja ipak očekujem da će se nešto promijeniti, da će ova garnitura otići. Na njima je odgovornost. Tegeltija je zvanično "potkovani". Nek podnese ostavku, nek dođe neko ko će raditi, da se uradi ovo – kazao je Memić.

Da je imao priliku da se obrati Zastupničkom domu, pitao bi Tegeltiju zašto ništa nije urađeno da se ti predmeti riješe i zamolio bi Tegeltiju da Tužilaštvo BiH radi svoj posao.

- Ima utjecaja na Tužilaštvo BiH. Glavna tužiteljica se bori sa tim. Evo, ja joj još uvijek vjerujem. Gledam u nju kao u svetinju. Nek dovede ovo do kraja. Dokaze imaju, svjedoke su saslušali, samo neka ih VSTV pusti na miru, neka rade svoj posao. Sada se čeka neka odluka Vrhovnog suda. Ne znam zašto ćemo je čekati. Njima je problem što nije bila saobraćajna nesreća, nije problem što su oslobođeni oni – poručio je Memić.

Dodao je da ne vjeruje kako će se članovi VSTV-a povući jer, kako je kazao, nemaju morala za to.

- Stanje u pravosuđu je dno dna. Korumpirani su. Vrijeme je da odu sa ove scene – zaključio je Memić.

Tvrdi da je obavijestio glavnu državnu tužiteljicu da je Milan Tegeltija pokušao utjecati na posljednji izvještaj vještaka saobraćajne struke.

- Federalno tužilaštvo je u saradnji sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo našlo nekog Ištvana Bodala u Novom Sadu i išli su od njega uzimati izjavu. To je utjecaj bio VSTV-a i ja sam prijavio to Tužilaštvu BiH da istraže to jer oni još uvijek pokušavaju utjecati da se ovo ne dovede do kraja. Ovo se sve moglo riješiti. Znaju se imena ubica. Sve je to jasno i sve se zna. I ja to znam i ja sam rekao da ću na kraju preuzeti pravdu u svoje ruke, ako ova država to ne uradi. Hoću pravno da dokažem. Oni bi jedva čekali da ja sad nešto uradim, ostat će oni čisti, i Tegeltija i ekipa oko njega – poručio je Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.