open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Na čast Crnoj Gori: Ratni zločinac Ratko Mladić bi mogao dobiti ulicu u Beranama?
Presuđeni ratni zločinac Ratklo Mladić, osuđen između ostalog i za genocid u Srebrenici, uskoro bi u crnogorskoj općini Berane mogao dobiti ulicu.
05.02.2021. u 11:41
get url
text

Prema pisanju portala pobjeda.me, općinski Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama dobije ime zločinca odgovornog za desetke hiljada ubijenih Bošnjaka. Istovremeno, odbijen je prijedlog da ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata, četnički vojvoda Pavle Đurišić dobije ulicu.

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova broji sedam članova: Goran Kiković, Petar Labudović, Bogdan Fatić, Fahrudin Hadrović, Draško Došljak, Miloš Raković i Zoran Milović.

Predsjednik Savjeta Goran Kiković, kazao je da je odluku donijelo savjetodavno tijelo, koje nema pravo odlučivanja, već mišljenje o prijedlozima prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, a da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo, prenijela je Anadolija.

Predsjednik Općine Berane Dragoslav Šćekić tvrdi da neće potpisati prijedlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, ukoliko mu takav prijedlog bude upućen nakon javne rasprave.

Šćekić je za portal Pobjeda izjavio da takav prijedlog nema njegovu podršku, ali ni zakonsko utemeljenje.

- Prijedlog nema utemeljenja u zakonu. Iznenadio sam što Savjet nije sagledao svu zakonsku regulativu da li neki prijedlog može da se proslijedi dalje na javnu raspravu. To je savjetodavno tijelo u lokalnoj samoupravi koje bira Skupština općine. Savjet odlučuje o prijedlozima građana, udruženja i nevladinih organizacija - precizirao je Šćekić.

Šćekić smatra da je predsjednik Savjeta Goran Kiković (DF) previdio zakonsku proceduru, jer, pojašnjava, ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina.

Iz Građanskog pokreta URA reagovali su povodom odluke Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova Općine Berane da jedna od ulica u tom gradu dobije ime po Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koji je osuđen za genocid u Srebrenici, poručio je izvršni direktor URE Zoran Mikić.

- Oštro osuđujemo tu odluku Savjeta i očekujemo da Skupština Berana odbaci taj prijedlog. URA neće dozvoliti da nijedan ratni zločinac, zastupnik fašističke ideologije ili lice osuđeno za teška krivična djela ima čast da dobije bilo koju ulicu u Crnoj Gori - poručuje Mikić.

Iz Bošnjačke stranke su pozvali partije koje učestvuju u radu SO Berane, a koje u svojim programima ističu da se zalažu za evropske i građanske vrijednosti, a čiji su članovi glasali ZA, da se jasno ograde od ovakvih stavova i da saopće da li je za njih Ratko Mladić heroj ili presuđeni ratni zločinac.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.