- Tom prilikom ambasador Sabolić je Blagojeviću uručio zahvalnicu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i prigodnu plaketu za značajan doprinos visokom stepenu sigurnosti najviših državnih dužnosnika Republike Hrvatske tokom boravka na području Bosne i Hercegovine. Ambasador Sabolić zahvalio je direktoru Viliću na uspješnoj saradnji i komunikaciji koju Direkcija svakodnevno uspješno razvija sa svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju objavljenom na stranici DKPT-a. 

Zahvalnica i plaketa predstavljaju priznanje policijskom službeniku, a i cijeloj direkciji, te je pokazatelj dobre i uspješne dugogodišnje saradnje. Sastanku je prisustvovao i Denis Erak, policijski časnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske u Ambasadi.

Isti dan, 2. decembra Milanović je dao izjavu o Srebrenici kako "nije svaki genocid isti", te da ima "genocida i genocida". 

Osamnaest dana kasnije predsjednik Hrvatske otkazao je posjetu Bosni i Hercegovini zbog sigurnosnih razloga jer "neće biti lijepo dočekan u mješovitim i isključivo bošnjačkim naseljima".