Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo kaže za Faktor da vremenskog ograničenja za obavljanje uviđaja nema, te da on traje sve dok bude potrebno, odnosno, dok se ne zavše sve radnje u vezi sa saobraćajnom nesrećom.

- Uviđaj podrazumijeva poduzimanje niza mjera i radnji s ciljem utvrđivanja i razjašnjavanja svih okolnosti vezanih za predmetnu saobraćajnu nesreću, te prikupljanje i fiksiranje svih tragova s ciljem prikupljanja dokaza o predmetnoj saobraćajnoj nezgodi – kaže Hadžiabdić.

Na pitanje kako i kada se uzimaju izjave učesnika u saobraćajnim nesrećama i da li se one uzimaju na mjestu događaja, dok su ceste još uvijek zatvorene, Hadžiabdić odgovara:

VEZANI TEKST - U saobraćajnoj nesreći u Sarajevu povrijeđen vozač romobila

- Pa naravno, izjave se i uzimaju poslije. Prvo se poduzmu sve one mjere i radnje koje su neophodne da bi se utvrdili tragovi i okolnosti koji su vezani za tok i uzrok nezgode. Nakon toga se vozila uklone sa kolovoza, normalizuje saobraćaj, a dalje aktivnosti podrazumijevaju uzimanje tih izjava.

Na konstataciju da smo bili svjedoci kako je cesta još zatvorena, dok policajci sjede sa učesnicima u automobilu Hadžiabdić navodi kako ti navodi nisu tačni i da sve zavisi od okolnosti

- Verovatno se čeka još neka radnja. Može se čekati utvrđivanje stepena povreda radi utvrđivanja ko je nadležan da vrši uviđaj, koja organizociona jedinica. Utvrđivanje stepena povreda može trajati i po nekoliko sati, u zavisnosti od stepena povreda koje su zadobijene – zaključio je on.