open-navfaktor-logo
search
Okončana ekshumacija
Na lokalitetu Gradina u općini Višegrad nije pronađena masovna grobnica
Članovi Instituta za traženje nestalih osoba danas su počeli sa pretragom terena u neposrednoj blizini, na lokalitetu Hrtar grad takođe u općini Višegrad.
16.07.2019. u 14:36
get url
text

 Članovi Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH okončali su ekshumaciju na lokalitetu Gradina u općini Višegrad na kojoj se radilo proteklih dana. Glasnogovornica Instituta za traženje nestalih osoba BiH Emza Fazlić ističe da masovna grobnica nije pronađena.

- Informacije o postojanju grobnice na lokalitetu Gradina u općini Višegrad pokazale su se djelimično tačnim s obzirom da grobnica nije pronađena, ali jesu sitne kosti ljudskog porijekla. Pretpostavlja se da pripadaju žrtvama koje su prije desetak godina pronađene u masovnoj grobnici na ovom lokalitetu, međutim, to će biti utvrđeno DNK analizom – kazala je Fazlić.

 Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH po nalogu Suda BiH.  

Prema riječima glasnogovornice INO BiH, članovi Instituta za traženje nestalih osoba danas su počeli sa pretragom terena u neposrednoj blizini, na lokalitetu Hrtar grad takođe u općini Višegrad.

Prema raspoloživim informacijama pretpostavlja se da bi tu mogla biti pronađena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.