open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Na Memorijalu Dragi Novaković na Bjelašnici 120 planinara iz BiH i Hrvatske
Iz Sarajeva, Banja Luke, Splita, Zagreba, Foče, Imotskog, Prijedora i Goražda, oko 120 planinara sudjeluje na Bjelašnici na četvrtom Memorijalnom pohodu Dragi Novaković.
08.02.2020. u 10:41
get url
text

Do najvišeg vrha Bjelašnice, Opservatorija, u znak sjećanja na alpinistu koji je poginuo na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici,  planinari su jutros krenuli iz Štinjeg dola.

Prethodno su na groblju Miljevići, u Istočnom Novom Sarajevu gdje je pokopan Dragi Novaković, učesnici Memorijala položili cvijeće i odali počast stradalom alpinisti.

Također će po dolasku na najviši vrh Bjelašnice, Opservatorij, učesnici Memorijala položiti cvijeće na mjestu stradanja Novakovića iznad lokaliteta Kotlovi gdje je postavljena spomen-ploča.

Današnjim memorijalnom pohodom na Bjelašnici pravcem Štinji do - Opservotorija - Babin obilježava se  4. godišnjica pogibije prijatelja i ljubitelja planina.

Dragi Novaković, 27-godišnji alpinista iz Sarajeva, poginuo je 7. februara 2016. godine, dok je spašavao planinarku koja je tom prilikom teško povrijeđena.

Krećući se od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 metara nadmorske visine) prema Bivku, na lokalitetu Kotlovi gdje je tlo bilo potpuno prekriveno ledom, jedna planinarka se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se kretali duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali nažalost led ih je s 2.000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema „kotlu“ na 1.600 metara nadmorske visine. Tom prilikom Novaković je smrtno stradao.

Dragi Novaković je Bio je certificirani planinarski vodič i član HPD „Bjelašnica 1923“.

Brojne su planinski vrhovi u BiH i Hrvatskoj koje je pohodio. Bio je na Triglavu te na alpskim vrhovima Dome de Neige na 4.015 metara nadmorske visine i Grossglockneru, Luizina glava na 3.207 metra nadmorske visine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.