open-navfaktor-logo
search
Kuca na vrata Zmajeva
Na njegovom mjestu mnogi bi odustali: Hamulić od nepoželjnog igrača do francuske elite
Said Hamulić, 22-godišnji napadač rođen u Nizozemskoj, ostvario je san potpisavši ugovor s francuskim Toulouseom, što znači da će u budućnosti igrati u "ligi petice". A mnogi bi na njegovom mjestu davno odustali od najvažnije sporedne stvari na svijetu i sreću potražili u drugoj branši.
24.01.2023. u 21:28
get url
text

Hamulić je u kratkom periodu stigao od igrača kojeg apsolutno niko nije želio do jedne od najsnažnijih evropskih liga.

O 22-godišnjem centarforu na ovim prostorima stidljivo se počelo govoriti u jesen 2021. godine.

- Bosanac najbolji strijelac litvanske lige - obavijestio me kolega.

- Koga briga? Litvanija je ionako zemlja košarke - pomislio sam.

Hamulić je zaista tada blistao u Litvaniji, prema ocjeni tamošnjih medija, bio najbolji igrač prvenstva, a za DKF Dainava Alytus, tim koji se borio za opstanak, u 35 mečeva dao je 15 golova.

Fudbaler koji ima i državljanstvo BiH u Litvaniju je došao slučajno. Nastupao je za neke amaterske klubove u Nizozemskoj, a impresivan je broj klubova u kojima je boravio na probnom radu: Braga, Gil Vicente (Portugal), ADO Den Haag, Sparta Roterdam, Almere City, Willem II (Nizozemska), Huddersfield Town, Sheffield United (Engleska)... Na svim adresama je dobijao isti odgovor. Da nije dovoljno dobar, da nije ispunio očekivanja.

Hamulić je u razgovoru za nizozemske medije otkrio kako stvari u fudbalu funkcioniraju.

- Bio sam u juniorskom timu Almere Cityja, otjerali su me nakon dvadeset minuta. Fora je što sam s jednom akademijom tada otišao u Sheffield United i postigao hat-trick za 20 minuta. Isti trener je bio tamo, prišao mi i pitao želim li doći u Almere City.

- Ti si pobjednik, rekao mi je. Ja sam ga prepoznao, on mene nije. Odgovorio sam mu da me otjerao prije dva mjeseca, a on me upitao da li sam to bio ja. Izvinio se i kazao da nije ništa lično - prisjetio se Hamulić.

Kada ga je jedan menadžer početkom 2021. godine pozvao da dođe u litvanski DFK Dainava Alytus, Hamulić nije mnogo razmišljao. Za klub je slučajno čuo, s obzirom na to da je preko društvenih mreža dobio poziv da ide u Litvaniju.

- Nisam poznavao zemlju. Litvanija baš i nije fudbalska država za kojom skačete. Ali igrao sam amaterski, sve je bilo zaustavljeno zbog korone što je olakšalo taj korak. Želio sam opet igrati fudbal, a ne sjediti kod kuće. Zapravo sam krenuo bez bilo kakvih očekivanja - pričao je Hamulić.

I odlazak u Litvaniju bio je probni rad. Nakon određenog broja dana italijanski trener Fabio Mazzone odvojio ga je od ostatka tima i poručio mu da pakuje stvari i vrati se kući. Dok se pripremao za povratak u Nizozemsku, Hamulić je dobio dozvolu za nastup u prijateljskoj utakmici u kojoj je postigao gol i upisao asistenciju. Tako je došlo i do preokreta.

- Do mene je dotrčao direktor, kazao da sam brz, jak, mlad i dobar, da imam spososobnost postizanja golova i da će to trener morati da prihvati. Kazao je da bismo trebali sjesti i pričati o ugovoru. Malo sam bio iznenađen, prvo su htjeli da odem, a onda pričamo o ugovoru. Brzo smo se dogovorili i ja sam potpisao - početak je Hamulićevog litvaskog iskustva.

Dainava je ubrzo promovirana u elitni rang, a italijanski trener i dalje nije vjerovao u njegove kvalitete poručivši Hamuliću da se ne može nositi s tim nivoom.

Italijan je koristio Hamulića obično na poziciji lijevog veznog, s uputama da igra što defanzivnije. Kada je klub zahvalio Mazzoneu, Hamuliću je "svanulo". Od novog šefa Tomasa Razanauskasa dobio je potpunu slobodu u igri, a kako je vrijeme prolazilo, pružao je sve bolje partije.

Hamulić je Litvaniju, ali samo privremeno, napustio u proljeće 2022. godine. Prihvatio je ponudu Boteva iz Plovdiva, otputovao u Bugarsku, no sve je propalo. Odlučio se vratiti u Dainavu, a u ljeto prošle godine skrasio se u poljskom Stal Mielecu.

U znatno jačoj ligi od litvanske Hamulić je pokazao svoj kvalitet. U 17 odigranih utakmica postigao je devet golova i postao najbolji strijelac jesenjeg dijela Ekstraklase.

Ubrzo se počelo spekulirati o njegovom transferu, u igri su bili italijanski, francuski, škotski klubovi. Na kraju je izbor pao na Toulouse. Transfer je prema tvrdnjama iz Poljske težak 2,5 miliona eura, što je klupski rekord Stal Mieleca, a značajna svota novca ide i na konto litvanske Dainave.

Sada kada nastupa u Francuskoj, Hamulićeve igre bit će pod lupom, a nije isključeno da ubrzo dobije poziv fudbalske reprezentacije BiH.

Hamulićeva majka je iz Bosanske Krupe, a otac iz Cazina. Ranije je u razgovoru za Faktor kazao kako bi mu bila čast igrati za Zmajeve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.