open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za SP
Na pomolu skandal: Sudija u jednom meču pogriješio 71 puta protiv iste reprezentacije
Sudijske greške su sastavni dio skoro svakog sporta. Fudbala posebno.
19.11.2021. u 07:12
get url
text

Ako neko u svijetu to zna, znamo mi koji pratimo fudbal u Bosni i Hercegovini.

A bizarna utakmica odigrana je prije nekoliko dana u afričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Gana je sa 1:0 savladala Južnoafričku Republiku, ali je pobjeda ostala u sjeni zbog suđenja.

Meč je sudio Maguette N'diaye iz Senegala, a kako pišu svjetski mediji postoje mogućnost da se utakmica poništi!

Gana je pobijedila golom iz sumnjivo dosuđenog kaznenog udarca, a tim porazom JAR je izgubio svaku šansu da dođe do vize za Katar.

Odmah nakon utakmice, iz FS Južnoafričke Republike pisalu su Fudbalskoj asocijaciji Afrike i FIFA-i sa zahtjevom da se čitav susret analizira, jer tvrde da puno toga nije bilo u redu. Stigao im je odgovor koji je glasio da će odluka o žalbi doći za nekoliko dana.

Danny Jordaan, prvi čovjek FS JAR, tvrdi da su žrtve manipulacije.

- Jako smo ljuti, jako smo uznemireni. Borit ćemo se s tim problemom do kraja. Zato smo odmah nakon utakmice obavijestili povjerenike utakmice da osporavamo ovaj ishod - rekao je Jordaan, dodavši:

- Smatramo da je ova utakmica namještena, što donosi kaznu od pet godina za krivce. Napravili smo detaljnu analizu utakmice. Utvrdili smo da je 89 posto pogrešnih odluka doneseno protiv Bafane Bafane. To ne može biti slučajno. Ovo nije prva afera s ovim sudijom. Isti arbitar je napadnut i u Tunisu zbog slične situacije.

Jedan bivši sudija iz JAR-a, koji je radio analizu utakmice utvrdio je da je sudija čak 71 put pogrešno dosudio na štetu Južnoafričke Republike, a najveći problem u svemu je to što je Gana s ovom pobjedom prestigla JAR.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.