Petak, 01.03.2024.

Na porodičnom mezarju u rodnom Odžaku ukopan Hasan Čengić

Na porodičnom mezarju Čengića u rodnom Odžaku kod Ustikoline obavljena je dženaza i ukop Hasana Čengića, bivšeg predsjednika Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i jednog od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i nekadašnjeg delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je preminuo u 64. godini.

Dženazu-namaz predvodio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Dženazi su prisustvovali rodbina preminulog, njegovi nekadašnji prijatelji i saradnici, brojne ugledne ličnosti iz vjerskog, političkog i javnog života BiH, uključujući i reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, kao i veliki broj vjernika.

Ranije danas Čengiću je dženaza-namaz klanjan i u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

Čengić je preminuo u 64. godini. Rođen je 30. augusta 1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet, danas Fakultet islamskih nauka, u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen je na deset godina zatvora, a odležao je pet po pravosnažnoj presudi za verbalni delikt. Jedan je od osnivača SDA u kojoj je u periodu prije rata u Bosni i Hercegovini obavljao funkciju tehničkog, a zatim generalnog sekretara u Centrali stranke.

Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH. U više navrata biran za federalnog i državnog zastupnika, navodi Preporod.

Čengić je dobitnik priznanja Zlatna značka Patriotske lige i Srebreni štit Oružanih snaga Republike BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh