open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Na Prvoj transverzali radovi se odvijaju u tri smjera
Ministar Adnan Šteta kazao je da radovi na gradilištu značajno napreduju, te da će biti okončani prije ugovorenog  roka od 18 mjeseci
16.05.2019. u 16:06
get url
text
Prva transferzala

Radovi započeti na prvih 1.240 metara Prve transverzale teku ubrzanom dinamikom i trebali bi biti okončani do kraja ove godine, najavio je Adnan Šteta ministar saobraćaja Vlade KS prilikom današnjeg obilaska gradilišta sa predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem i direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem.

Izvode se radovi u tri smjera i to na izgradnji potputnjaka koji će iz mjesta Šip biti poveznica stanovništvu sa Prvom transverzalom, dionice puta prema projektovanom kružnom toku na Šipu, te dionice puta prema projektovanom Tunelu Kobilja glava.

Kako je naveo Tomislav Jovanković, voditelj građenja firme Hering, radovi su počeli sa sredine trase.

{$galerijaFotografija}

- Trenutno se rade nasipi i priprema plato za izradu šipova za potputnjak i iskopi prema rondou Bare i tunelu Kobilja Glava - precizirao je Jovanković.

Ministar Šteta je kazao da radovi na gradilištu značajno napreduju, te da će biti okončani prije ugovorenog  roka od 18 mjeseci. Finansira ih Ministarstvo saobraćaja, za šta je iz budžeta izdvojeno 12,7 miliona maraka.

- Vrlo brzo ćemo krenuti sa pripremom dokumentacije i raspisivanjem javnog poziva za sljedeću fazu projekta koja se odnosi na Tunel Kobilja glava u dužini od 675 metara. Sve ide po planu, nastavljamo intenzivno gradnju svih saobraćajnica u kantonu - rekao je ministar Šteta. 

Najavio je i da se čeka građevinska dozvola od Općine Centar za početak gradnje kružnog toka Šip kojim će se rekonstruisati postojeća raskrsnica na ovom lokalitetu i ubrzati saobraćaj, te da bi  radovi trebali početi uskoro, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Prva transferzala 16.5.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.