VEZANI TEKST - U Beogradu masovni skup podrške Rusiji, skandiraju i pjevaju nacionalističke pjesme, izgazili zastave EU

Uz poruku "Srbija - Rusija - ne treba nam Unija", istaknuto je da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pokazao svoj "izdajnički karakter" time što je Srbija glasala na takav način.

Jedan od govornika je napomenuo, pokazujući ka kabinetu Vučića, da protest ima za cilj da "ovaj izdajnik ovdje ne pomisli da poslije izbora u svom maniru uvede sankcije Rusiji".

Poručeno je da su Srbi "uz svoju majku Rusiju" koja u ovim danima "oslobađa Ukrajinu od povampirenog neonacizma" i da Rusija "oslobađa danas svijet od NATO prijetnje".

Sa skupa je upućen i "veliki pozdrav Rusima i srpskim dobrovoljcima u Donbasu".

Nakon toga je počela šetnja prema Ambasadi Rusije koju su predvodila šesterica muškaraca sa krstovima i ikonama koje su neki građani ljubili.

Tokom šetnje čule su se parole podrške Rusiji, kao što su "Srbi i Rusi braća zauvijek!" i "Kijev je Rusija, Kosovo je Srbija".

 

U pozivu na protest "Narodna patrola" istakla je potrebu za podrškom ruskom narodu "u opstanku na vjekovnim ognjištima" uz poruku srbijanskom režimu da će "slomiti zube na sankcijama Bjelorusiji i glasanjem protiv Rusije" u UN-u.

U prozapadnim, ali i nekim nezavnisnim medijima u Srbiji "Narodna patrola" se označava kao grupa "desničara i ekstremista", dok pojedini provladini tabloidi u svojim senzacionalističkim tekstovima koriste objave "Narodne patrole" o navodnim napadima na građane, i posebno na građanke Srbije.

 

U Beogradu, uz "objašnjenje" da srbijanska policija ne čini ništa da takvo ponašanje migranata opisano u "vijestima" spriječi ili sankcioniše, "Narodna patrola" je prijetila grupama migranata, po pravilu muškarcima, zavodila im policijski sat i objašnjavala "pravila ponašanja" u Srbiji.