open-navfaktor-logo
search
Zatrpani prijavama
Na šta se stanovnici Kantona Sarajevo najčešće žale inspekciji
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove pružila je građanima Kantona Sarajevo mogućnost da putem više različitih komunikacijskih kanala mogu izvršiti prijave kršenja propisa iz nadležnosti 27 inspekcija koje djeluju u sastavu devet inspektorata Uprave. 
09.11.2021. u 07:43
get url
text
Autopijaca

Osim dežurnog telefona za prijave 770-156 i e-maila [email protected], građani svoje zahtjeve upućuju i putem oline obrasca na službenoj stranici kuip.ks.gov.ba, a svakodnevno nam dostavljaju i prijave, fotografije i videosnimke na Viber broj 061/160-926. Ipak, neki se odlučuju zahtjeve za inspekcijske nadzore poslati putem pošte i faxom ili neposredno dolaskom  u prostorije Uprave na lokacijama u Dalmatinskoj 2/1 i Aleja Bosne Srebrene bb, ističu iz Kantonalne uprave za inspekcijske i opisuju na šta se građani najviše žale inspekciji. 

{$galerijaFotografija}

U tekućoj godini najučestaliji razlozi radi kojih su nam se građani obraćali bilo je kršenje higijensko-epidemioloških mjera u vozilima javnog gradskog prijevoza, ugostiteljskim objektima i tržnim centrima, te nezadovoljstvo pacijenta pruženim zdravstvenim uslugama u zdravstvenim ustanovama KS zbog dugih čekanja.

Među najčešće razloge za podnošenje zahtjeva za inspekcijski nadzor je i pitanje reklamacija na kupljene artikle, poput obuće i tehničkih uređaja, bijele tehnike, a osim toga nezadovoljni potrošači prijavljuju i povećanje cijena osnovnih životnih namirinica, u vezi s kontrolom primjene Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kao i neizdavanje fiskalnih računa.

Visok procenat zahtjeva za inspekcijski nadzor naših sugrađana otpada i na one kojima se traže provjere konkursnih procedura u javnim ustanovama KS, odnosno školama, javnim preduzećima, a osim toga razlozi su i rad nacrno, neisplaćivanje naknade za prekovremeni rad, kao i nisplaćivanje plaće.

U ovoj godini značajno je povećan broj prijava etažnih vlasnika koji traže nadzor stambene inspekcije nad radom upravnika u vezi s upravljanjem i održavanjem zajedničkih dijelova zgrade. Žalbe su najviše u vezi s kvarovima na zajedničkim instalacijama, začepljenju instalacija, kvarova na krovovima zgrada zbog kojih dolazi do prodora atmosferskih padavina u stanove ili zajedničke dijelove zgrada, obrušavanja fasade, kvarova na instalacijama grijanja, održavaja čistoće zajedničkih dijelova zgrade i slično.

Odvoz smeća i prljave ulice

Nezadovoljni korisnici komunalnih usluga od interesa za KS, često se žale na prikupljanje, odvoz i odlaganje komunalnog otpada, održavanje čistoće na javnim površinama.

Kantonalna urbanističko-građevinska inspekcija dobiva najviše prijava za nadzor nad radom općinskih inspekcija.

U Inspektoratu veterinarske inspekcije prednjače prijave koje se odnose na uvjete držanja životinja, a slijede ih i prijave u vezi s proteklim rokovima i drugim nepravilnostima koje se odnose na hranu i proizvode životinjskog porijekla, kao i prijave sumnje na pojavu zaraznih bolesti prenosivih sa životinja na ljude. 

Prosvjetni inspektori najčešće postupaju po prijavama koje se odnose na konkursne procedure za prijem zaposlenika, ocjenjivanje i napredovanje nastavnika, ocjenjivanje učenika, te izbor u akademska zvanja. Inspektoratu poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije građani se najčešće obraćaju radi nepropisnog držanja stoke i legalizacije objekata, bespravne sječe...

Inspektorat saobraćajne i cestovne inspekcije najčešće dobija zahtjeve za inspekcijski nadzor radi neredovnog održavanja javnog linijskog prijevoza putnika, a Inspektoratu tehničke inspekcije građani se obraćaju prijavama koje se odnose na razdvajanje instalacija sa uspostavljanjem većeg broja obračunskih mjernih mjesta, kao i spajanje instalacija sa uspostavljanjem manjeg broja obračunskih mjernih mjesta, izmještanje dijelova distributivne mreže i slično.

Neosnovane anonimne prijave

Način postupanja inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS nakon prijema predstavki, jasno je propisan odredbama člana 30. Zakona o inspekcijama KS. Nadležna inspekcija je dužna da u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva za vršenje inspekcijskog nadzora izvrši inspekcijski nadzor, a o utvrđenom činjeničnom stanju i eventualno poduzetim mjerama u roku od osam dana od dana okončanja inspekcijskog nadzora pisanim putem obavjesti podnosioca zahtjeva.

To je moguće učiniti u slučajevima kada podensene prijave nisu anonimne, međutim generalna zapažanja svih inspektorata u vezi sa predstavkama građana odnose se na anonimne prijave koje su nerijetko neosnovane, tendenciozne, nejasne ili ne daju dovoljno činjenica potrebnih za vršenje inspekcijskog nadzora, kao ni mogućnost da se podnosioci kontaktiraju radi upotpunjavanja i preciziranja prijava.

Iz navedenog razloga ističu iz Uprave da lični podaci podnosilaca zahtjeva za inspekcijske nadzore za inspektore KUIP-a predstavljaju službenu tajnu, koju su dužni čuvati i nakon obavljanja dužnosti. 

Primjetno je i da nam se sa različitih e-mail adresa dostavljaju iste prijave ili da se ista prijava podnosi na više različitih načina, telefonom, Viberom i e-mailom, što uopće nije neophodno. Osim toga, nerijetko građani prijavljuju i neodržavanja privatnih, posebno napuštenih posjeda, što nije u nadležnosti kantonalnih inspekcijskih organa ili prijavljuju držanje ljubimaca i domaćih žiovotinja, iako imaoci ispunjavaju zakonom propisane uvjete, negodovanje zbog glasnoće učenja ezana, posebno u jutarnjim satima. 

Nepoštivanje kućnog reda

Nerijetko se Upravi upućuju i zahtjevi u vezi s nadzorom nad okolnostima koje su propisane Odlukom o kućnom redu (odlaganje stvari i namještaja u haustorima, buka u stanovima itd.), te se iste prosljeđuju nadležnim općinskim komunalnim inspekcijama i gradskoj komunalnoj inspekciji za općine koje nisu u sastavu Grada Sarajeva. Istovremeno napominjemo da urbanističko-građevinska inspekcija nema nadležnost nad bespravnom gradnjom, te da građani takve zahtjeve mogu upućivati nadležnim općinskim inspekcijama.

Nekada su očekivanja podnosilaca predstavki da se prijavljena pravna i fizička lica sankcionišu na osnovu navoda iz prijave, međutim to je moguće isključivo kada se u postupku inspekcijskog nadzora utvrdi da su navodi iz prijave tačni. Dakle, prijavama građana se inicira inspekcijski nadzor, a eventualne sankcije subjektima, kao i odgovarajuće preventivne ili korektivne mjere se izriču u zavisnosti od utvrđenog činjeničnog stanja.

Iz Uprave dodaju da se poslovi iz djelokruga vrše u okviru 11 organizacionih jedinica, odnosno Inspektorata poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije, Inspektorata veterinarske inspekcije, Inspektorata urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije, Inspektorata tehničke inspekcije, Inspektorata tržišno-turističke inspekcije, Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite, Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu, Inspektorata saobraćajne i cestovne inspekcije, Inspektorata prosvjetne inspekcije, te Sektora za stručne i zajedničke poslove i Sektora za internu kontrolu, kazali su nam u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, 08.11.2021.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.