open-navfaktor-logo
search
Po slovu zakona
Načelnicima i vijećnicima mandat prestaje 1. novembra, šta poslije?
Savez općina i gradova Federaciji Bosne i Hercegovine i četiri načelnika iz Kantona Sarajevo uputili su apel nadležnim institucijama da odgovore na pitanje šta poslije 1. novembra 2020. godine kada aktuelnim gradonačelnicima, načelnicima, te općinskim i gradskim vijećnicima završava četverogodišnji mandat, kako je to propisano Izbornim zakonom BiH.
29.10.2020. u 07:55
get url
text
Efendić, Koldžo, Ajnadžić

Problem koji može nastati može uzrokovati totalnu blokadu lokalne vlasti, a naročito u periodu kada se suočavamo sa pandemijom koronavirusa, poručili su u saopćenju.

Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, a pozivu su se odazvali načelnici općina Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća - Nedžad Koldžo, Semir Efendić i Edin Smajić, te direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin.

Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije BiH, potvrdila je za Faktor da su činjenice sa sastanka o trajanju mandata potpuno tačne.

- Izborni zakon precizira da mandat traje četiri godine i da počinje danom potvrđivanja izbornih rezultata. Kako su rezultati na posljednjim Lokalnim izborima potvrđeni 1. novembra 2016. godine, to znači da mandat načelnicima, gradonačelnicima, općinskim vijećima i svim vijećnicima i članovima skupština općina, prestaje nakon četiri godine. Dakle, to je 1. novembar 2020. godine – precizira Irena Hadžiabdić.

To je jedino što Izborni zakon kaže jer njegovim odredbama nije precizirano ko obavlja funkciju načelnika, gradonačelnika i vijećnika dok se izaberu novi dužnosnici.

- Ta pitanja nisu riješena Izbornim zakonom, već je to regulisano nekim drugim zakonima, statutima, ili poslovnicima. Sada imamo situaciju koja nije prvi put nastala. Mi smo odgodili izbore koji su trebali biti u oktobru, ali to ne može utjecati na aktivnosti u radu općina. Oni moraju na vrijeme odrediti ko će biti vršioci dužnosti i sve može funkcionisati normalno do postavljanja nove vlasti – pojasnila je Hadžiabdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.