open-navfaktor-logo
search
Vodovod u Gradačcu
Načelnik Dervišagić uštedio novac prilikom kupovine zemljišta
Radovi na projektu vodosnabdijevanja Gradačca uskoro bi trebali početi, a nakon dvije godine koliko je planirano da traju, oko 20.000 ljudi imat će urednu opskrbu vodom. Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu u ovom gradu poslije rata, vrijednom oko 10 miliona eura, koji podrazumijeva ugradnju oko 110 kilometara vodovodne i preko 40 kilometara kanalizacione mreže.
19.09.2018. u 18:02
get url
text
Načelnik Gradačca Edis Dervišagić
Načelnik Gradačca Edis Dervišagić

Načelnik Gradačca, SDP-ovac Edis Dervišagić, tokom realizacije projekta optuživan je za nezakonite radnje od strane Općinskog odbora SDA Gradačac, na čijem je čelu tada bio Husein Topčagić, sada istaknuti član PDA. Načelnik Dervišagić u sudskom postupku dokazao je da su navodi iz krivične prijave OO SDA Gradačac lažni te da nema niti govora o kriminalu prilikom kupovine zemljišta na izvorištu Domažić.

- OO SDA Gradačac je tokom predizborne kampanje 2016. godine izdao saopćenje u kojem tvrde da je načelnik 17 puta skuplje platio zamljište od procijenjene vrijednosti i da je time oštetio budžet. Tvrdili su da je podnesena i krivična prijava Tužilaštvu TK. Navodi iz krivične prijave SDA Gradačac nisu tačni. Tužilaštvo TK nije otvorilo istragu protiv mene, jer ne postoje nikakvi osnovi sumnje o počinjenom krivičnom djelu. Sve radnje koje su vođenje po pitanju kupovine zemljišta za vodovod Omažić su rađene u skladu sa zakonom i odlukama Općinskog vijeća - kaže Dervišagić.

On posebno ističe da je kupovinom zamljišta za vodovod općinski budžet nije oštećen, nego je naprotiv, ostvarena ušteda od 73.584 KM.

- Postupak kupovine zamljišta proveden je da bi Općina postala vlasnik zemljišta na kojem postoje najveći izvori pitke vode u tom dijelu TK. Kupovina je obavljena u skladu s odlukom OV Gradačac o utvrđivanju javnog interesa. U postupku eksproprijacije vlasniku je plaćena naknada u iznosu od 155.961 KM. Cijena parcele veće od 16 hiljada metara kvadratnih, utvrđena je na osnovu procjene sudskih vještaka. Uštedu potvruje nekoliko dokaza, a prije svega, kupovina još jedne parcele koja se nalazi neposredno uz pomenutu. Zbog špekulacija iz SDA, prilikom kupovine druge, manje parcele, prepustili smo da sud odredi cijenu. Sud je donio rješenje da zemljište košta 15 KM po metru kvadratnom, a mi smo parcelu od preko 16 hiljada metara kvadratnih platili 9,5 KM po metru kvadratnom. Da smo u prvom postupku išli na sudsku procjenu platili bi 73.584 marke više i upravo toliko smo uštedjeli - objašnjava Dervišagić.

Inače, projekat se realizira kreditnim sredstvima EBRD-a, a jedno od osnovnih načela kojim se oni vode je da vlasnik parcele ne smije biti doveden u situaciju da mu se bez saglasnosti oduzima zemljište.

- Jasno je da je sve rađeno prema odlukama OV Gradačac, angažovanjem sudskih vještaka, korištenjem sudskih postupaka uz transparantnost cijelog procesa - zaključuje načelnik Dervišagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.