open-navfaktor-logo
search
Disciplinski pravilnik
Nacionalizam na Pecari: Ovo su moguće kazne za Široki Brijeg
O rasizmu i drugim oblicima diskriminacije govori član 79 Disciplinskog pravilnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine
05.11.2018. u 11:55
get url
text

Fudbaleri Mladosti vrijeđani su na nacionalnoj osnovi na stadionu Pecara. Skandal je to koji je obilježio 16. kolo Premijer lige Bosne i Hercegvovine.

Jasno je da će Široki Brijeg biti kažnjen. Da li samo novčano, ili možda i igranjem utakmica pred praznim tribinama, odlučit će "disciplinci". O rasizmu i drugim oblicima diskriminacije govori član 79 Disciplinskog pravilnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. 

- Ko javno vrijeđa ljudsko dostojanstvo drugog po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počini neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, kao i ko ističe simbole ili geste političkog karaktera, bit će kažnjen:

- igrač, zabranom igranja od tri do devet utakmica i novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM.

- sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od tri do šest mjeseci i novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM

- klub, novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM.

Ako se prekršaj okvalifikuje kao teži, klub može biti kažnjern novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 KM i zabranom igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca.

- Gledaocu kome se utvrdi odgovornost bit će izrečena mjera zabrane ulaska na bilo koji stadion.

- Ako gledalac na utakmici ili javnoj utakmici pokazuju natpise i simbole koji javno vrijeđaju ljudsko dostojanstvo po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počine neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuju vidove ekstremističke ideološke propagande, klub za kojeg gledaoci navijaju bit će kažnjen novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 KM i zabranom igranja od tri do pet utakmica na domaćem terenu bez prisustva gledalaca - piše u Disciplinskom pravilniku Fudbalskog saveza BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.