open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Mostaru
Nagrađeni najbolji učenici: Ovdje je danas snaga FBiH s onim najljepšim i najdragocjenijim što ima
Najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2021/2022. godini danas su, na svečanosti u Mostaru, dodijeljene nagrade.
21.12.2022. u 16:56
get url
text
Dodjela nagrada najboljim učenicima
Dodjela nagrada najboljim učenicima

Priznanja za dobro učenje i ostvarene rezultate u znanju i drugim aktivnostima primilo je 59 učenika iz svih deset kantona u Federaciji BiH, 30 osnovaca i 29 srednjoškolaca, kojima su dodijeljene i jednokratne novčane nagrade u iznosu od 600, odnosno 720 KM.

Za nominaciju najboljih učenika bila su zadužena kantonalna ministarstva obrazovanja, i to po tri osnovca i srednjoškolca iz svih kantona osim iz Bosansko-podrinjskog kantona koji je za srednje škole nominirao dva, umjesto, tri učenika.Dodjela nagrada najboljim učenicima u FBiH

- Prilikom izbora najboljih učenika spektar kriterija bio je veoma širok, afirmirajući na taj način ne samo obrazovnu, nego i odgojnu ulogu škole. Tako su, osim uspjeha u učenju, razmatrani i ostvareni rezultati na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti, kao i doprinos realizaciji aktivnosti koje razvijaju empatiju, vještine kritičkog mišljenja, inovativnost, kreativnost, poduzetništvo i zdrave životne stilove putem nastavnog, vannastavnog i vanškolskog angažmana učenika - saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Najboljim učenicima nagrade je uručila pomoćnica federalnog ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić, naglašavajući kako ova manifestacija dijeli radost uspjeha.

- Ovdje je danas snaga Federacije BiH sa onim najljepšim i najdragocjenijim što ima – uspješnim mladim ljudima. Snaga Bosne i Hercegovine je, dakle, na svakom pedlju ove zemlje i svako dijete, bez obzira na porijeklo, pripadnost, okruženje u kojem živi, zaslužuje iste, podsticajne uslove za svoj razvoj, mimo svih političkih trvenja. Staviti dijete, mladog, obrazovanog čovjeka na pijadestal vrijednosti i pomoći mu da razvije svoje sposobnosti, sveta je dužnost i obaveza - istakla je Bandić.

- Dragi učenici, vrednije od novca, važnije od materijalne podrške, neka vam bude saznanje da ovo Ministarstvo zna prepoznati značaj ulaganja u mlade ljude kao što ste vi. Danas, ovdje okupljeni, ne možemo drugačije nego da se osjećamo kao lični prijatelji koji se dugo poznaju i koje vežu iste vrijednosti: vjera u zajednički život pod jednim krovom Bosne i Hercegovine i vjera u to da obrazovanje ima moć da transformira nabolje, i pojedinca, i cijelo društvo - poručila je Bandić.

U ime svih nagrađenih učenika, prisutne su pozdravili Ismar Aljukić, učenik Osnovne škole "Brčanska Malta" Tuzla i Antonela Vranješ, učenica Srednje škole "Tin Ujević" Glamoč.

Dodjela nagrada najboljim učenicima u FBiH

Oni su istakli da im je velika čast primiti nagradu za najbolje učenike u FBiH, koja će ih uvijek podsjećati na to da se svaki trud i rad isplati te da prave vrijednost, poput znanja, nikada neće iščeznuti.

I školama koje pohađaju nagrađeni učenici također su dodijeljena priznanja, i to za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju. Tako je priznanja primilo ukupno 56 osnovnih i srednjih škola.

Ovu svečanost je upotpunio nastup učenika Glazbene škole "Ivana pl. Zajca" iz Mostara. Nastupili su Tamara Aničić, na violini, i Jan Prusac, na violončelu.

Dodjela nagrada najboljim učenicima u FBiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.