Iftar je najbolje početi toplom supom koja će ugrijati stomak i spriječiti neugodna nadimanja poslije obroka. Također je dobra za hidrataciju nakon posta.

Mi vam donosimo recept za supu od leće.

Sastojci:

2 glavice crvenog luka

2 kašike maslinovog ulja

1 paprika

4 čehna bijelog luka

125 gr obarene leće

600 ml vode

Lovorov list

So, biber

Priprema: 

U tavu uspite ulje, stavite luk i svježu ili zamrznutu crvenu papriku kojoj su odstranjene sjemenke. Dinstajte 30 minuta na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dodajte bijeli luk i kuhajte narednih deset minuta. Ostavite na stranu da se ohladi.

U međuvremenu, u šerpu stavite vodu s dva lovorova lista i dodajte leću. Pustite da provri, a zatim neka se lagano kuha 15 minuta, ili dok zrna leće ne postanu mekana. Kada je kuhano skinite sa šporeta i izvadite listove lovora.

Skinite kožicu sa paprike, bijelom luku odstranite ljusku, a zatim sjedinite papriku, luk i bijeli luk sa lećom i tečnošću u kojoj se kuhala. Sve uspite u blender, kako biste dobili kremastu masu. Posolite je i dodajte biber.