open-navfaktor-logo
search
Ajla del Ponte
Najbrža Evropljanka vuče korijene iz Jajca: Tečno govori pet jezika, bosanski smatra maternjim
Amel Tuka, najbolji bh. atletičar, sutra će nastupiti u finalu utrke 800 metara na Olimpijskim igrama u Japanu.
03.08.2021. u 14:31
get url
text

A tokom boravka u Olimpijskom selu u Tokiju naš srednjoprugaš sreo je Hanu Bašić i Ajlu del Ponte, dvije sprinterke koje vuku korijene iz Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Australska sprinterica bh. korijena fanovima predstavila "dalekog rođaka" iz BiH

Hana, čiji je otac iz Banje Luke, a majka iz Mostara, nije se uspjela plasirati u polufinale u utrci na 100 metara. Takmičenje u grupi 7 završila je na petoj poziciji s vremenom 11.32 sekundi, ali je iskoristila priliku da prijateljima na Instagramu "predstavi rođaka" koji će se boriti za medalju.

Ajla je, s druge strane, postala najbrža Evropljanka na Olimpijskim igrama. U finalnoj utrci na 100 metara osvojila je peto mjesto sa vremenom 10.97, a to je bilo najbolje vrijeme jedne atletičarke sa Starog kontinenta.

Žensko olimpijsko finale na 100 metara donijelo je apsolutnu dominaciju Jamajke. Zlatna je bila Elaine Thompson-Herah, srebrena Shelly-Ann Fraser-Pryce, a bronzana Shericka Jackson. Ispred Ajle završila je i Marie-Josee Ta Lou (Obala Slonovače).

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ajla Del Ponte (@ajletta)

Ajla del Ponte je rođena 15. jula 1996. godine u švicarskom Locarnu, a trenutno živi u Arnhemu - Nizozemska. Završila je osnovne studije psihologije sa akcentom na sport, a trenutno pohađa master studije književnosti. Atletikom se bavi od 13. godine.

Njena majka Senada (djevojačko Položanin, 55 godina) rodom je iz Jajca gdje je živjela do početka devedesetih godina. Radila je kao doktorica, a i u Švicarskoj je otvorila privatnu ordinaciju. Udala se za Claudia del Pontea (rođaka nekadašnje glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte), s kojim ima dvoje djece - Ajlu i Karima (igra hokej).

Osim što spada u red najboljih sprinterki današnjice, Ajla je vrlo svestrana osoba. U slobodno vrijeme svira klavir, veliki je ljubitelj ratova zvijezda (Star Wars) i SF-a, piše poeziju. Brzo klizanje je bio prvi sport kojim se počela baviti.

Tečno govori italijanski, francuski, engleski i njemački jezik, ali je švicarskim novinarima otkrila da maternjim jezikom smatra bosanski.

Ajla je u martu postala evropska dvoranska prvakinja na 60 metara, a zatim je ovog vikenda prvo postavila novi švicarski rekord (10.91), a zatim i zauzela peto mjesto u velikom finalu na 100 metara, te zvanično postala najbrža Evropljanka na Olimpijskim igrama u Tokiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.