Pjanić je rođen 2. aprila 1990. godine u Zvorniku. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu s porodicom je izbjegao u Luksemburg. Fudbalsku karijeru počeo je u omladinskom pogonu kluba Schifflange 95 iz Luksemburga, a 2004. godine prelazi u omladinski pogon francuskog Metza, za koje je 2007. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.

U Francuskoj prvoj ligi debitovao je 17. augusta 2007. godine na utakmici između Metza i PSG-a. Prije dolaska u Juventus nastupao je još za Lyon i Romu.

Pjanić je 2006. i 2007. godine igrao za mlađe selekcije Luksemburga, ali je već tada najavio da želi igrati isključivo za A reprezentaciju svoje domovine. Početkom 2008. godine, nakon administrativnih problema, dobio je pasoš i ispunio sve uvjete da obuče dres fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Debitovao je 20. oktobra 2008. godine u Zenici na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacija Bugarske.

Prvi gol za reprezentaciju postigao je 3. marta 2010. godine na Koševu na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Gane, kada je u 65. minutu pogodio za pobjedu od 2:1.

Veznjak Juventusa i trenutnu najskuplji Zmaj, prema podacima Transfermarkta vrijedi 65 miliona eura, za reprezentaciju BiH odigrao 92 utakmice i postigao 15 golova.

- Rukovodstvo i administracija FSBiH čestita rođendan Miralemu Pjaniću i želi sve najbolje u nastavku karijere - saopćeno je na zvaničnoj stranici FSBiH.