open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatna priča
Najstariji fudbaler na svijetu: Bivši dinamovac igrao u eri Rummeniggea, nastupa i u doba Mbappea
Japanci su nastupili na Mundijalu, ali tadašnji selektor Takeshi Okada nije ga poveo u Francusku, iako je postigao čak 12 golova u kvalifikacijama
14.01.2020. u 13:28
get url
text

Japanac Kazuyoshi Miura najstariji je fudbaler na svijetu.

Miura se fudbalom profesionalno bavi od 1986. godine. Ovaj 52-godišnjak nastupat će najmanje još jednu sezonu.

Riječ je o fudbaleru Yokohame. Igrao je u eri Michaela Platinija, Kennyja Dalglisha, Karla-Heinza Rummeniggea...Može se pohvaliti da nastupa u doba fudbalera koji nisu bili ni rođeni kada je on uplovio u profesionalne vode. Kylian Mpappe, Jadon Sancho, Ansu Fati, samo su neki od njih.

- Igra ću još godinu - izjavio je Miura prije nekoliko dana i razveselio svoje brojne fanova.

- Moja ljubav prema fudbalu se nije promijenila. I ne samo to. Čini se da raste - dodao je on.

U Japanu je Miura ono što je nekada bio David Beckham u Evropi. Njegovo lice će vas pozdraviti sa brojnih reklamnih panoa, televizijskih reklama za kafu, elegantnu odjeću...

Miura je drugi najbolji strijelac u historiji japanske reprezentacije. Postigao je 55 golova.

Kako je počela Miurina priča? U želji da postane profesionalac napustio je Japan i sa 15 godina otišao je u Brazil kako bi ispunio san. Uspio je u tamošnjem velikanu Santosu, za koji je debitovao 1986. godine, kao 18-godišnjak.

U Japan se vratio 1990. i postao velika zvijezda domaćeg fudbala. U naredne četiri godine za Kawasaki je postigao 68 golova i osvojio tri titule prvaka.

Novi odlazak iz Japana zabilježio je 1994. godine. Sreću je pronašao u Italiji, tada najjačoj ligi svijeta. Na Apeninima se nije dobro snašao i Genovu je napustio nakon samo jedne sezone. Odigrao je 21 meč i postigao jedan gol. On je imao poseban značaj jer je njegovom timu donio trijumf u gradskom derbiju sa Sampdorijom. Miura je bio prvi Japanac u italijanskoj ligi.

Nakon neuspješne evropske avanture vratio se kući i opet obukao dres Kawasakija. U naredne četiri sezone postigao je još 65 golova.

U Evropu se vratio 1999. godine i igrao za zagrebački Dinamo. Japanski novinari tada su dežurali ispred Maksimira. Dijelio je svlačionicu s bivšim selektorom BiH Robertom Prosinečkim i bh. fudbalerima Nerminom Šabićem i Edinom Mujčinom. Nije se Japanac dugo zadržao u Zagrebu. Nakon svega šest mjeseci i bez postignutog gola vratio se kući. Zauvijek.

Ovoga puta nije se vratio u Kawasaki, nego u Kyoto Sango, gdje se zadržao dvije sezone. Potom je prešao u Vissel Kobe. Tu je igrao pet godina i postigao 29 golova u 127 utakmica.

Njegova forma bila je u silaznoj putanji. Bilo je jasno da više nije spreman da igra na najvećem nivou pa se odlučio na transfer u Yokohamu, klub iz druge lige. Klub je to u kojem i danas nastupa i to od 2005. godine. U prošloj sezoni izborio je povratak u elitni rang japanskog fudbala.

Japanac nikada nije igrao na Svjetskom prvenstvu. Taj san nije ostvario. Kada je blistao u kvalifikacijama 1994. godine, postigavši 13 golova u 13 mečeva, Japan nije izborio plasman. Četiri godine kasnije Japanci su nastupili na Mundijalu, ali tadašnji selektor Takeshi Okada nije ga poveo u Francusku, iako je postigao čak 12 golova u kvalifikacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.