open-navfaktor-logo
search
Lijepa priča
Najveća senzacija ovogodišnjeg SP-a: Kreator uspjeha bivši trener Borca, Zmajevi ih nadigrali u Kataru prije osam godina
Rukometna reprezentacija Irana jedna je od najljepših priča Svjetskog prvenstva koje se igra u Poljskoj i Švedskoj.
17.01.2023. u 13:02
get url
text

Iranci su neočekivano izborili plasman u drugi krug smotre najboljih selekcija svijeta.

Izabranici Veselina Vujovića u Poljsku su došli svjesni da im je prvi meč grupe A protiv Čilea ključan. Tom utakmicom smo dobili možda i najveću dramu ovog prvenstva.

Iran je u posljednjem napadu pogodio za 25:24 i drugi krug je već bio blizu.

Ostalo im je samo korektno odraditi posljednje dvije utakmice prvog kruga. Protiv Crne Gore su se tokom meča držali vrlo dobro, ali su na kraju izgubili rezultatom 34:31, a u posljednjem kolu nisu mogli parirati favorizovanoj Španiji (35:22).

U drugom krugu čeka ih težak zadatak, a igrat će protiv Slovenije, Francuske i Poljske. 

Zanimiljivo je da se roster ove selekcije sastoji od samo jednog internacionalca. U pitanju je Pouya Norouzinejad koji igrač njemačkog drugoligaša Schaffhausena.

Svi ostali igrači igraju u domaćem prvenstvu.

VEZANI TEKST - Svjetsko prvenstvo: Osam upražnjenih mjesta za drugi krug

Rukometni savez Irana napravio je dobar posao dovođenjem Veselina Vujovića na mjesto selektora (u svojoj karijeri sa klupe vodio i banjalučki Borac). Nedugo nakon osvajanja četvrtog mjesta na prošlogodišnjem prvenstvu Azije, što im je bio drugi najbolji rezultat u historiji čime su i osigurali nastup na ovom prvenstvu, Irance je preuzeo crnogorski stručnjak.

U pripremnim mečevima za Svjetsko prvenstvo upisali su zapažene rezultate. Izgubili su od jednog od domaćina turnira Poljske (32:27) i Belgije (35:31).

Pobijedili su Maroko (29:28) i Južnu Koreju (32:30), čime se tada dalo naslutiti da na ovom prvenstvu neće biti samo prolaznici.

Zanimljivo, na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine jedan od protivnika Irana bila je i rukometna reprezentacija naše zemlje.

Izabranici Dragan Markovića su tada u prvoj utakmici grupne faze slavili rezultatom 30:25 i došli do historijske pobjede.

Na našem golu sa osam odbrana briljirao je Benjamin Burić. Duško Čelica sa šest pogodaka proglašen je najboljim igračem utakmice.

Osam godina poslije Iranci predstavljaju veliku senzaciju na svjetskoj rukometnoj sceni, dok naša selekcija nije učesnik Mundijala.

Rukometni Zmajevi čak nisu ni uspjeli da se plasiraju za baraž koji je vodio na ovo prvenstvo, a snove o SP-u u martu prošle godine, u dvomeču predbaraža, ugasili su nam Grci.

U periodu aktuelnog Svjetskog prvenstva Zmajevi su se okupili u Tešnju gdje će od 16. do 20. januara obaviti pripreme koje će posljednjeg dana krunisati susretom protiv RK Krivaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.