open-navfaktor-logo
search
NSRS-a
Najveći rast zastupničkih mjesta DNS-u, "debakl" SDS-a
Mandati u Narodnoj skupštini RS-a su se već prilično iskristalisali na osnovu preko 85 posto obrađenih biračkih mjesta. Jasno je da će vladajuća koalicija SNSD-DNS-SP imati komotnu većinu u entitetskom parlamentu
09.10.2018. u 13:41
get url
text

Trenutna računica pokazuje da će u skupštini RS-a sjediti 28 zastupnika SNSD-a, 16 iz SDS-a, 13 DNS-a, devet PDP-a, sedmero iz SP-a, četvero NDP-a, troje iz Zajedno za BiH i troje iz Ujedinjene Srpske.

Na osnovu preliminarnih rezultata Općih izbora vidljivo je da je najveći broj zastupničkih mandata ostvario SNSD i to 28, ali će ipak u odnosu na izbore 2014. godine imati mandat manje.

Najveći pad u broju glasova za NSRS, a time i pad u broju zastupnika, bilježi SDS, koji bi, kako sada stvari stoje, mogli pasti sa 24 na samo 16 zastupnika.

Značajniji rast broja zastupnika imat će DNS, koji je u proteklom mandatu imao osam zastupnika, a sada će ih, najvjerovatnije, imati 13.

Predsjednik ove partije Marko Pavić nada se, međutim, da će dobiti čak 14 zastupnika.

- Glasači su nagradili DNS. Nagradili su ono što smo govorili, našu miroljubivu retoriku, koja je bila usmjerena na ekonomiju, zapošljavanje, budućnost – istakao je danas Pavić.

Rekao je i da ova stranka ima tendenciju stalnog rasta u RS-u, svake izbore između 20 i 30 posto, te poručio da se "sada može izračunati kada će biti prvi".

Rast broja zastupničkih mjesta ima i Socijalistička partija, koja će umjesto ranijih pet, sada najvjerovatnije imati sedam zastupnika u NSRS-u. Do dva poslanika više imat će i PDP, koji su 2014. godine dobili sedam zastupničkih mjesta.

- Sada računamo na devet do deset zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a – kazao je Mladen Ivanić.

Zastupnika manje će imati NDP Dragana Čavića, dok bi lista Zajedno za BiH trebala imati tri zastupnika. Toliko će najvjerovatnije imati i Ujedinjena Srpska koja prvi put ulazi u entitetsku skupštinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.