open-navfaktor-logo
search
Sezonske namirnice
Najzdravije, najukusnije, najjeftinije: Voće i povrće koje biste trebali uvrstiti u jelovnik tokom aprila
Sezonske namirnice, ne samo da su odlične za zdravlje i nepce, nego i za novčanik. Naime, takve namirnice su najukusnije i najzdravije u doba kada je predviđen njihov rast i sazrijevanje u prirodi.
09.04.2020. u 17:27
get url
text

Osim toga, njihova cijena je tada niža, jer umjetni uzgoj namirnica koristi velike količine hemijskih tvari koje ugrožavaju biljke, ali i zdravlje.

Ironično je, ali istinito, da su neke vrste voća i povrća najskuplje u doba kada su najmanje zdrave.

Kako biste jeli zdravo, uživali u svakoj namirnici i poštedjeli kućni budžet, evo sezonskih namirnica koje su najukusnije, najjeftinije i najzdravije u aprilu:

Ananas

Bez obzira na to što je ananas u trgovinama prisutan tokom cijele godine, najbolje ga je kupovati od marta do juna jer je tada njegova sezona. Odlično pristaje voćnim salatama, kolačima i sokovima, ali i u marinadi za meso. Budite oprezni ako ga stavljate u smoothie čiji je sastojak mlijeko ili jogurt. Naime, ananas razgrađuje bjelančevine pri dužem kontaktu s njima, stoga smoothie popijte svježe pripremljen.

Ne sadrži puno zasićenih masnih kiselina, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i vitamina B6, a odličan vitamina C i mangana.

Artičoka

Artičoka se može pripremati na razne načine, a najčešće je koristimo za supu, kao dodatak salatama i prilog jelima od mesa. Dokazano je učinkovita za detoksikaciju i čišćenje organizma.

Ipak, prije konzumiranja važno ju je termički obraditi, jer je teško probavljiva. Također, termički obrađena artičoka mora se jesti odmah jer dužim stajanjem oksidira i razvija spojeve koji mogu biti toksični.

Obiluje antioksidansima, vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom C, željezom i kalijem. Učinkovita je u snižavanju nivoa lošeg holesterola i povećava nivo dobrog holesterola. Možete je pripremati na razne načine, uključujući supe, kao dodatak salatama i prilog raznim jelima.

Banana

Ovo mnogima omiljeno voće odlično je za brzo podizanje energije. Međutim, treba imati na umu da veliki broj kalorija u banani dolazi iz šećera. Najbolje je jesti zrele banane jer su takve najlakše probavljive. Banane možete dodavati u smoothie koji će zahvaljujući njima biti neodoljivo kremast ili ih jesti samostalno kao međuobrok.

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana i odličan izvor vitamina B6.

Kivi

Specifičnog intenzivnog okusa, sočan i kremast kivi jedna je od najzdravijih namirnica koje postoje. Jako se dobro slaže uz brojne namirnice, a odličan je i ako ga samostalno jedete. Zahvaljujući iznimnom nutritivnom sastavu kivi snižava holesterol, štiti probavni sistem, regulira krvni priotisak, te ima brojne druge zdravstvene pogodnosti.

Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E i kalija. Odličan je izvor vitamina C i K. Kivi se odlično slaže uz brojne namirnice.

Mango

Mango je poznat kao “kralj voća”, a da ovo ime nije dobio bez razloga dokazuju njegove brojne zdravstvene prednosti. Osim što ima antikancerogena svojstva, te pomaže u probavi i kod drugih zdravstvenih stanja, mango ima blagotvoran učinak i na kožu lica koju čisti od akni i upala. Odličan je dodatak voćnim salatama i smoothiejima.

Sadrži malo zasićenih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i vitamina B6, a odličan izvor vitamina A i C.

Mladi luk

Mladi luk jedna je od najkarakterističnijih namirnica za proljetno doba. Odlično se slaže uz meso i drugo povrće. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalcija, željeza, kalija i mangana.

Tikvice

Tikvice su blagog okusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Možete ih pripremati kao supu, umak ili zapeći kao prilog. Posebno su ukusne na roštilju.
Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor tiamina i niacina. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka i mangana.

Zelena salata

Izvor je mnogih nutrijenata važnih za zdravlje i cjelokupno stanje organizma, stoga bi se redovno trebala naći na jelovniku. Odlična je kao podloga mnogim salatama ili samostalan prilog.

Zelena salata sadrži malo soli, zasićenih masnih kiselina i holesterola. Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, željeza i kalija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.