Mobilni operateri u Evropi i Aziji počeli su otkazivati narudžbe za Huaweijeve pametne telefone, prenosi CNN.

SAD je, podsjetimo, stavio Huawei na svoju crnu listu, što za tu kinesku tvrtku konkretno znači da ne mogu doći do softvera ili pojedinih komponenti od američkih dobavljača bez posebne dozvole.

Postojeći uređaji nisu zahvaćeni ovime, ali restrikcije prijete budućim proizvodima, kao i vodećoj poziciji Huaweija u svijetu 5G mreže.

Vodafone, koji je drugi najveći mobilni operater na svijetu, jučer je poručio kako su zaustavili prednarudžbe pametnog telefona Huawei Mate 20X za Veliku Britaniju. Ovo je model koji je kompatibilan s 5G mrežom.

- Ovo je privremena mjera koju uvodimo dok postoje nesigurnosti oko novog Huaweijevog 5G uređaja - rekao je glasnogovornik te firme za CNN Business. 

Najveći britanski operater EE također odgađa predstavljanje novih Huaweijevih pametnih telefona. 

Prošle srijede je slično napravio i najveći mobilni operater u Japanu kada su odgodili predstavljanje Huaweija P30 Lite. 

Vodeća japanska kompanija za telekomunikacije NTT Docomo objavila je da prestaje uzimati rezervacije tog modela mobitela, a dodali su i kako razmatraju posljedice utjecaja američkih restrikcija. 

Njihova konkurencija, operateri KDDI i SoftBank Corp. su objavili da će odgoditi predstavljanje novog Huaweijevog mobitela.