- Upravo sam obaviještena da će BiH u okviru COVAX-a dobiti 23. marta 24.300 doza vakcina Pfizer, 29. marta 36.000 doza vakcina AstraZeneca i 22. aprila 76.000 doza vakcina AstraZeneca - objavljeno je na Twitter profilu ministrice Turković.

VEZANI TEKST - Ministrica Turković: Prve Pfizerove vakcine dolaze u BiH 23. marta

Zanimalo nas je kako će vakcine iz ovih pošiljki biti podijeljene, odnosno koliko će koji entitet i Brčko Distrikt dobiti vakcina!? U Ministarstvu civilnih poslova BiH nisu nam znali odgovoriti.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH još nije dobilo zvaničnu informaciju u vezi sa isporukom vakcina o kojoj govorite. Nakon što dobijemo zvaničnu informaciju, raspodjela vakcina bit će izvršena u koordinaciji sa nadležnim zdravstvenim vlastima entiteta i Brčko Distrikta, kao i sve dosadašnje aktivnosti – kazali su u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Podsjetimo, BiH je još u septembru prošle godine sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) sklopila ugovor o nabavci 1.232.000 doza vakcina.

Od ukupnog broja doza Federacija BiH je naručila 800.000, RS 400.000, a Brčko Distrikt 32.000 doza.

Kako će izgledati plan vakcinacije i ko će se prvi vakcinisati u nadležnosti je entitetskih ministarstava zdravstva.

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH kažu kako će raspodjela vakcina, čiji je dolazak najavila ministrica Turković, procentualno će pratiti ukupne doze naručene preko COVAX mehanizma.

- Najprije će se vakcinisati prioritetne grupe u koje spadaju zdravstveni radnici i drugo osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama, osobe i osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije, stariji od 60 godina života, osobe sa hroničnim bolestima te oni koji rade u značajnim javnim službama (policija, radnici zaposleni u školstvu...) – pojasnili su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.