open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Nakon najave da dolaze 23. marta: Evo ko će među prvima primiti Pfizerovu vakcinu
Nakon višesedmične agonije, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković saopćila je jučer, poslije sastanka sa Maciejem Popowskim, zamjenikom generalnog direktora za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU u Briselu, da će BiH prvu pošiljku vakcina protiv COVID-19 preko mehanizma COVAX dobiti 23. marta.
12.03.2021. u 15:17
get url
text

- Upravo sam obaviještena da će BiH u okviru COVAX-a dobiti 23. marta 24.300 doza vakcina Pfizer, 29. marta 36.000 doza vakcina AstraZeneca i 22. aprila 76.000 doza vakcina AstraZeneca - objavljeno je na Twitter profilu ministrice Turković.

VEZANI TEKST - Ministrica Turković: Prve Pfizerove vakcine dolaze u BiH 23. marta

Zanimalo nas je kako će vakcine iz ovih pošiljki biti podijeljene, odnosno koliko će koji entitet i Brčko Distrikt dobiti vakcina!? U Ministarstvu civilnih poslova BiH nisu nam znali odgovoriti.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH još nije dobilo zvaničnu informaciju u vezi sa isporukom vakcina o kojoj govorite. Nakon što dobijemo zvaničnu informaciju, raspodjela vakcina bit će izvršena u koordinaciji sa nadležnim zdravstvenim vlastima entiteta i Brčko Distrikta, kao i sve dosadašnje aktivnosti – kazali su u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Podsjetimo, BiH je još u septembru prošle godine sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) sklopila ugovor o nabavci 1.232.000 doza vakcina.

Od ukupnog broja doza Federacija BiH je naručila 800.000, RS 400.000, a Brčko Distrikt 32.000 doza.

Kako će izgledati plan vakcinacije i ko će se prvi vakcinisati u nadležnosti je entitetskih ministarstava zdravstva.

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH kažu kako će raspodjela vakcina, čiji je dolazak najavila ministrica Turković, procentualno će pratiti ukupne doze naručene preko COVAX mehanizma.

- Najprije će se vakcinisati prioritetne grupe u koje spadaju zdravstveni radnici i drugo osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama, osobe i osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije, stariji od 60 godina života, osobe sa hroničnim bolestima te oni koji rade u značajnim javnim službama (policija, radnici zaposleni u školstvu...) – pojasnili su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.