Pacolli odlučio

Nakon Sarajeva i Kosovo proglasilo Handkea nepoželjnim

Objavljeno: 11.12.2019. u 16:02

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli izjavio je danas da je Handke persona non-grata na Kosovu zbog podrške Slobodanu Miloševiću, bivšem predsjedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškom optuženiku za ratne zločine

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke, nakon Kantona Sarajevo, proglašen je nepoželjnom osobom i na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli izjavio je danas da je Handke persona non-grata na Kosovu zbog podrške Slobodanu Miloševiću, bivšem predsjedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškom optuženiku za ratne zločine. 

-Danas sam odlučio proglasiti Petera Handkea kao personu non-grata na Kosovu zbog podrške koju je pružio Miloševiću i njegovoj genocidnoj politici na Kosovu i u BiH i negiranju genocida koji je počinila Srbija. On i Nobelova nagrada pokazali su nepoštovanje prema žrtvama genocida- napisao je na Twitteru. 

U Stockholmu je u utorak uveče upriličena ceremonija dodjele Nobelove nagrade. Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije