open-navfaktor-logo
search
Odluka UDT-a
Nakon što je Wigemark pisao Tegeltiji: Delalić udaljen sa pozicije sudije
Kako je saopćio Ured disciplinskog tužioca (UDT), Delalić se sa dužnosti udaljava počevši od narednog dana od dana donošenja odluke do okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom 
06.08.2019. u 16:11
get url
text

Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući po službenoj dužnosti u vezi privremenog udaljenja od vršenja dužnosti dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu Huseina Delalića, donijela je danas odluku kojom se sudija Delalić privremeno udaljava od vršenja dužnosti.

Kako je saopćio Ured disciplinskog tužioca (UDT), Delalić se sa dužnosti udaljava počevši od narednog dana od dana donošenja odluke do okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

- Ovakvom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ničim ne prejudicira niti može utjecati na ishod disciplinskog postupka, kao i na pravo odbrane tuženog - napominju iz UDT-a.

Podsjećamo, Žurnal je objavio da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće za dodatnog sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu imenovao Huseina Delalića, uprkos njegovoj upitnoj podobnosti da obavlja taj posao.

Članovi VSTV-a, iako su znali da je osuđivan zbog silovanja u pokušaju i nasilničkog ponašanja, 17. jula ove godine produžili su Delaliću mandat dodatnog sudije za još dvije godine. Ove osude, izrečene 1982. godine na Općinskom sudu u Trebinju, sudija Delalić je godinama skrivao, te je tako nekoliko puta bivao imenovan za nekoliko nosioca pravosudnih funkcija u BiH.

Ured disciplinskog tužioca u aprilu ove godine podigao je tužbu protiv Delalića zbog skrivanja bitnih podataka iz biografije, tražeći, pritom, njegovo razrješenje.

Nakon objave ovih informacija u medijima reagirala je i Delegacija EU u BiH.

- U ovom konkretnom slučaju, preporučio bih Vijeću da suspenduje odluke o imenovanju ili njeno poništenje ukoliko se utvrdi da zaista postoji krivična presuda izrečena protiv dotične osobe - navedeno je u pismu koje je 1. augusta na ruke Milana Tegeltije poslao Lars Gunnar Wigemark.

Šef Delegacije EU u BiH ustvrdio je da ovaj slučaj "dodatno narušava sliku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća".

- Stoga smo stava da biste trebali preduzeti temeljitu istragu po ovom pitanju kako bi se utvrdilo kako je bilo moguće da Vijeće donese ovakvu odluku. Bilo bi nam zadovoljstvo da nas obavijestite o svojim nalazima - naveo je Wigemark.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.