open-navfaktor-logo
search
Otkazana nastava
Nakon što su primili AstraZeneca vakcinu 26 učitelja škole u Sloveniji razvili jake nuspojave
U osnovnoj školi Mihe Pintarja Toleda u Velenju, u Sloveniji, veliki broj vakcinisanih učitelja razvio je snažne nuspojave, pa je danas otkazana nastava.
12.03.2021. u 11:26
get url
text

Zbog bolovanja 26 učitelja, otkazan je cjelokupni pedagoški proces u školi, jer nemaju dovoljno osoblja za izvođenje nastave.

Učitelji su vakcinisani vakcinom AstraZeneca.

- Jedan od učitelja rekao je da mu je reakcija već splasnula i da bi mogao doći na posao danas, ali ostali se i dalje osjećaju loše - rekao je jutros direktor škole Sebastjan Kukovec.

Dodao je da su učitelji uglavnom prijavili visoku temperaturu (39 stepeni Celzijusa), vrtoglavicu i glavobolju.

Međutim, kaže, da će nastaviti sa vakcinacijom.

On se sinoć obratio roditeljima u saopćenju objavljenom na stranicama škole.

- Dragi roditelji, prije svega, dopustite da se iskreno izvinim zbog ove vanredne obavijesti. Jučer je čak dvije trećine učitelja škole vakcinisano protiv COVID-19. Iz minute u minutu vakcinisani učitelji javljaju snažne reakcije na vakcinu, pa smo upravo došli do zaključka da smo zbog bolovanja 26 učitelja prisiljeni u petak, 12. marta otkazati cjelokupni pedagoški proces u školi, jer nemamo dovoljno osoblja za izvođenje nastave – naveo je Kukovec.

Kako doznaje slovenski 24ur u utorak su AstraZenecom vakcinisani i radnici OŠ Notranjski odred u Cerknici.

I tamo je navodno nekoliko učitelja imalo reakciju nakon vakcinacije, pa u srijedu i četvrtak nisu dolazili na posao.

Sindikat zaposlenih u odgoju i obrazovanju pozvao je zdravstvene vlasti da se "javno i jednoznačno" izjasne o sigurnosti vakcine, nakon što su Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak "iz opreza" obustavili upotrebu vakcina AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi.

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je televiziji POP-TV da razumije sumnju učitelja i nastavnika, ali da trebaju vjerovati medicinskoj struci

Dodao je da serija vakcina AstraZeneca, koja je u Austriji bila sumnjiva zbog neželjenih učinaka, nije primjenjivana u Sloveniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.