open-navfaktor-logo
search
Moćna kura podmlađivanja
Namirnice koje sprečavaju prerano starenje i čuvaju zdravlje
Naša tijela mogu biti ili alkalna ili kisela. Kako bismo bili zdravi, dobro se osjećali i s lakoćom obavljali svakodnevne poslove, naš pH morao bi biti neutralan ili blago alkalan. Stručnjuaci kažu između 7,3 i 7,5.
06.02.2023. u 19:54
get url
text

Nažalost, zbog suvremenog načina prehrane, pH je obično puno manji, odnosno kiseliji, i stoga se osjećamo umornim, bezvoljnim, nadutim, općenito - loše.

Uz to, s godinama tijelo postaje kiselije, a to prouzrokuje raznovrsne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja.

Knjiga "Alkalna prehrana" autora dr. Stephana Domeniga, pokazuje kako prehranom uspostaviti normalnu pH- vrijednost.

"Obješena" koža, ukočeni zglobovi, bolovi u mišićima, hronična bolest, mentalno propadanje, osteoporoza - sve to prihvaćamo kao dio starenja, a zapravo, mnogi od tih problema govore da naše tijelo postaje previše zakiseljeno.

Zbog savremenog načina života i prehrambenih navika starimo brže jer prisiljavamo tijelo da se nosi s viškom kiseline.

U kiseloj okolini ćelije rade slabije i ne mogu se osloboditi otrova. Uz to, kisela okolina uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, poput sindroma iritabilnog crijeva, srčanožilnoh bolesti, hroničnog umora, kandidijaze, alergije na gluten i druge sastojke u hrani, dijabetes i pretilost.

Zato biste trebali povesti računa o prehrani i u svakodnevni jelovnik uvrstiti zdrave, alkalne namirnice:

Evo koje su to:

Avokado

Ovo kremasto, vrlo alkalno voće ima gotovo dvadeset esencijalnih hranjivih tvari među kojima su kalij, vitamin E i B vitamini te vlakna.

Tikva

Članovi porodice tikve imaju visoke nivoe omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina. Imaju i puno vitamina A i C te neke B vitamine. Za grickalice bogate bjelančevinama prepecite sjemenke tikve, a ulje tikve upotrijebite u salatama.

Krompir

Krompiri su sjajan izvor alkalnosti jer su bogati zdravim ugljikohidratima. Vezuju kiseline u želucu, a taj alkalni učinak koristi cijelom tijelu. Njihov nutritivni profil uključuje vitamin C, željezo, magnezij i kalij.

Amarant

Riječ je o vrlo sitnim sjemenkama nalik na mak, ali boja im je žućkastosmeđa ili svjetlosmeđa. Za razliku od pravih žitarica, amarant je bogat aminokiselinom lizinom, a ima i puno vlakana. U 175 grama nalazi se sva naša dnevna potreba za bjelančevinama. Sjemenke amaranta mogu se pržiti, pripremati poput kokica, posuti po salati, dodati za zgušnjavanje supa ili skuhati kao žitna kaša za doručak.

Celer

Stabljike celera odlične su za alkalnu prehranu. Osobito su dobre u supama ili nasjeckane i posute po salati. Sadrže kalcij i niacin što znači da pomažu probavi i snižavaju krvni pritisak.

Korijen celera

U rodu je s listašem. To je korjenasto povrće s dojmljivim brojem vitamina, minerala i drugih korisnih tvari. Sadrži B vitamine, vitamine C i K kao i fosfor, željezo, kalcij, magnezij i antioksidanse. Korijen okusom podsjeća na anis. Može se naribati i dodati salati, kuhati na pari, pripremiti kao pire ili složenac.

Raštika

Od svih zdravih lisnatih kupusnjača raštika je možda najkorisnija i može se pohvaliti dugim popisom vitamina i minerala - posebno kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Premda je snažnog okusa, raštika se može lako ublažiti drugim namirnicama kako biste pripremili hranjivu i ukusnu salatu, zdrav zeleni napitak ili varivo.

Bademi

Bademi zapravo nisu vrsta oraha - jedemo sjemenke badema. Bogate su bjelančevinama i kalcijem, a uz to sadrže cink i vitamin E. Bademi djeluju umirujuće i sadrže hranjive tvari bitne za kožu. Bademovo brašno odlična je zamjena za pšenično brašno u keksima i kolačima.

Mrkva

Mrkva je puna kalcija, magnezija, kalija i beta-karotena koji se pretvara u vitamin A i utječe na vid. Mrkva također pomaže u čišćenju jetre od toksina.

Kvinoja

Porijeklom s Anda, kvinoja je svestrano sjeme bez glutena ili "pseudožitarica". Ima iznimno mnogo kalcija i bogat je izvor vlakana, magnezija i željeza. Može se jesti topla ili hladna i pripremiti slično kao što pripremamo rižu.

Cvekla

Cvekla je bogata hranjivim tvarima jednako kao što je raskošna bojom. Ona je sjajan izvor folata, a uz druge hranjive tvari sadrži i kalcij, vitamin C i kalij. Pokazalo se da djeluje kod bubrežnih kamenaca, snižava krvni pritisak i umanjuje rizik od srčanožilnih bolesti.

Ulja

Sve više istraživanja ističe da je laneno ulje jedno od najkorisnijih ulja jer je odličan izvor omega-3 kiselina. Hladno prešano maslinovo, konopljino, tikvino i druga ulja iz oraha i sjemenki imaju slična korisna svojstva i vašim jelima mogu dodati krasnu boju i hranjivu vrijednost.

Brokula

Ovo lisnato tamnozeleno povrće iz porodice kupusa sadrži visoke nivoe vitamina C, kalcija i vlakana. Brokula potiče rad jetre svojim antioksidacijskim, antivirusnim i antibiotskim djelovanjem.

Đumbir

Đumbir se tradicionalno koristio protiv mučnine, ali može se upotrijebiti i za mnoge druge svrhe u medicini i u kuhinji. Od njega se može skuhati čaj ili se dodaje keksima i hljebu. Đumbir je izvor kalcija, magnezija, kalija i fosfora, a svi oni popravljaju cirkulaciju i stimuliraju jetru.

Lubenica

Lubenica je voće koje osvježava i hidratizira. Zbog velikog udjela vode lako se probavlja, bogata je vitaminima C i A i ima protivupalna i antioksidacijska svojstva.

Mango

Mango je raskošno voće, ukusno kako samo tako i u desertima i salatama, a sadrži iznimno puno vitamina i prehrambenih vlakana.

Papaja

Egzotična papaja s predivnom bojom mesa ima trostruko više vitamina C od dnevnih potreba odrasle osobe, jača odbrambeni sistem i održava zdravlje kože.

Komorač

Sa svojim tankim listovima i dugim vitkim stabljikama na čijem je kraju jestiva glavica, ova alkalna supernamirnica bogata je vitaminom C, vlaknima, kalijem i manganom. Ima protivupalno i antioksidacijsko djelovanje te jača odbrambeni sistem.

Smokva

Bogata B vitaminima, vitaminom K, kalijem, željezom i omega masnim kiselinama, smokva je sladak način da popravite rad mozga, spriječite rak, jačate kosti i štitite srce. Smokve sadrže i prehrambena vlakna. Možete ih jesti svježe (kada ih ima) ili sušene.

Kokos

Kokosovo mlijeko može se piti kao antioksidacijski napitak koji daje energiju i može pomoći održavanju tjelesne težine. Ulje je zdrava zamjena za druga ulja za kuhanje. Meso je bogato fosforom, magnezijem i kalijem, a različitim slatkim i pikantnim jelima popravlja okus i dodaje slatku notu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.