open-navfaktor-logo
search
Kopiraju Dodika
Narod i Pravda: Zaključci HNS-a pokazuju da HDZ nije za dogovor, žele produbljenje političke krize
Zaključci Hrvatskog narodnog sabora na sjednici koja je održana jučer pokazuju da HDZ BiH u suštini nije za postizanje dogovora već svojim nerealnim, maksimalističkim i neustavnim zahtjevima žele dodatno produbljenje političke krize, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.
20.02.2022. u 11:26
get url
text

Usvajanjem zaključaka u kojima se, između ostalog, prijeti "svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima" ukoliko se izbori održe ove jeseni ili pak u kojim se direktno prijeti i najavljuje teritorijalna i institucionalna reorganizacija BiH, u Narodu i Pravdi vide kao potvrdu teze da HDZ BiH u suštini nije za postizanje dogovora već da aktivno radi na produbljenju političke krize u BiH kao i nastavku blokade institucija.

- Ovdje se jasno uočava kopiranje pristupa kojim se već duže vrijeme služi Milorad Dodik. Blokiranje institucija i potonje žaljenje na nefunkcionalnost institucija i zahtjev za reorganizacijom BiH pokazuju da se, nažalost, politike Dodika i Čovića u mnogim segmentima prate, nadopunjuju i potpomažu. Međunarodna zajednica je jasno prozrela takve politike kao antibosanske i antiustavne i na primjeru Milorada Dodika reagirala na odgovarajući način. Ovakvim zaključcima HDZ BiH se svrstava uz politiku koja je osuđena od najviših zvaničnika Sjedinjenih Država i Europske unije - stoji u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde navode da su u prethodnom periodu vodili odgovornu politiku nastojeći da se postigne dogovor oko važnih pitanja u Bosni i Hercegovini te su pokazali da su spremni da kroz razgovore dođu do rješenja koje će biti u interesu države i svih njenih naroda i građana.

- Nažalost, kroz zaključke HNS-a i izjave čelnih ljudi HNS-a, taj prostor za razgovore su sužava i faktički skoro u potpunosti zatvara. To je jedna isključiva i maksimalistička politika koja ne otvara mogućnost za dogovore u okvirima realnog već nastoji kroz produbljivanje krize ojačati vlastite političke pozicije. Iako takvu politiku predstavljaju kao interes hrvatskog naroda i u BiH i kriju se iza slogana 'narod odlučuje', duboko vjerujemo da je takva politika ne samo antidržavna već i antihrvatska.

Spremnost da se ide protiv jasnih zaključaka i uputa Sjedinjenih Američkih Država, Evropskog parlamenta, Vijeća Evropske unije, Venecijanske komisije i drugih institucija pokazuju da HDZ BiH vodi antievropsku i antidržavnu politiku čiji je jedini saveznik Milorad Dodik. Zar u HDZ-u BiH, zaista, nisu shvatili poruku od strane 504 evropska parlamentarca, koji su ovih dana jasno podcrtali da Evropa neće tolerirati prepreke i opstrukcije za normalno funkcioniranje države te osudili secesionizam Milorada Dodika uz zahtjev Vijeću Evropske unije da njemu i njegovim saradnicima uvede sankcije? - navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Normalan svijet je za normalnu državu i protiv opstrukcija i ucjena, dodaju iz Naroda i Pravde uz poruku da održavanje izbora i pravo građana da biraju one koji će zastupati njihove interese mora biti neupitno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.