Ističu da je zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kroz projekat koji će realizirati Udruženje izbornih zvaničnika u BiH, danas sa firmom Mojić d.o.o. iz Bijeljine, koja je generalni zastupnik za BiH kompanije Trodat iz Austrije, ugovorena izrada oko 6.000 sigurnosnih ekoloških štambilja za svako biračko mjesto u BiH.

Povodom nabavke sigurnosnih ekoloških štambilja danas je firmu Mojić u Bijeljini posjetio dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

U pitanju je nabavka posebnih sigurnosnih ekoloških štambilja koji će se koristiti za ovjeru glasačkih listića, a što za cilj ima onemogućavanje izbornih manipulacija i prevara. Sigurnosnim ekološkim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića, koji se koristi na biračkom mjestu na izborima u Bosni i Hercegovini.

Sigurnosni ekološki štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog ekološkog štembilja sa desne strane potpisuje se ovlašteno lice, tj. član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Centralna izborna komisija BiH je uvela ovu novinu upotrebe sigurnosnog ekološkog štambilja na biračkom mjestu sa ciljem da poboljša postojeći nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornog procesa, saopćio je CIK.