open-navfaktor-logo
search
Misija
NASA će letjelicom udariti u asteroid, test za izbjegavanje budućeg Armagedona
U srijedu će NASA pokrenuti misiju udaranja svemirskom letjelicom u asteroid kako bi pokušala promijeniti njegovu orbitu.
22.11.2021. u 21:12
get url
text
Ilustracija

To je prvi put da je čovječanstvo pokušalo da se umiješa u "gravitacijski ples" Sunčevog sistema.

Cilj je testirati planetarni odbrambeni sistem koji bi nas mogao spriječiti da idemo istim putem kao dinosaurusi, pružajući prve stvarne podatke o tome šta je potrebno da se asteroid koji izaziva Armagedon odbije od Zemlje, piše The Guardian.

Mediji prenose da asteroid u kojeg će udariti ne predstavlja opasnost. No, naša planeta je stalno bombardirana malim krhotinama, ali oni se obično spaljuju ili razbijaju mnogo prije nego što udare o tlo. Međutim, s vremena na vrijeme, bude nešto dovoljno veliko da napravi značajnu štetu kada udari o tlo.

Smatra se da je prije oko 66 miliona godina jedan takav sudar okončao vladavinu dinosaurusa, izbacivši ogromne količine prašine i krhotina u gornju atmosferu, što je zaklonilo sunce i izazvalo kolaps lanaca ishrane. Jednog dana, nešto slično bi moglo dovesti do vremena vladavine čovječanstva - osim ako ne nađemo način da to skrenemo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.