Zvanična potvrda

NASA: Ne znamo još njeno ime, ali prva osoba koja kroči na Mars bit će žena

Objavljeno: 13.03.2019. u 09:10

Danas žene čine 34 posto NASA-inih aktivnih astronauta, a prvih šest su se Američkoj svemirskoj agenciji pridružile 1978. godine

Jim Bridenstine

FOTO: Bill Ingalls/NASA

Iz NASA-e su saopćili da ne znaju ko će biti prva osoba koja će kročiti na Mars, ali znaju da će to biti žena.

Jim Bridenstine, administrator NASA-e, tokom posljednjeg gostovanja u radio emisiji Science Friday, rekao je da u NASA-i planiraju i ponovni odlazak na Mjesec. Potvrdio je da će i u toj misiji biti angažirane žene.

-NASA se obavezala osigurati da imamo širok i raznolik skup talenata. I veselimo se prvoj NASA-inoj ženi na Mjesecu - rekao je Bridenstine.

NASA je prošle sedmice saopćila kako planira provesti svoj prvi svemirski izlet za sve žene tokom Mjeseca historije žena. Ekspedicija je planirana za 29. mart, a u nju će biti uključeni astronautkinje Anne McClain i Christina Koch, kao i Jackie Kagey. "Šetnja" svemirom trajat će oko sedam sati, navode na službenoj stranici NASA-e.

Danas žene čine 34 posto NASA-inih aktivnih astronauta, a prvih šest su se Američkoj svemirskoj agenciji pridružile 1978. godine.

- Ići ćemo na Mjesec u sljedećoj dekadi s inovativnim, novim tehnologijama, kako bismo istražili više lokacija na površini Mjeseca nego ikada ranije - rekao je Bridenstine u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.

- Koristit ćemo ono što naučimo u odlasku na Mjesec kako bismo poduzeli sljedeći veliki korak, a to je slanje astronauta na Mars - objasnio je Bridenstine.

 

Izvor:   Science Friday

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije