Osnovac Dejan Lukić (13) iz Bosanskog Broda od svoje pete godine samostalno radi na kompjuteru. Sve je počelo od video igrica. Interesovanje za informatiku, fiziku i astronomiju probudili su mu majka i djed. Najdrže knjige su mu o radu i patentima Tomasa Edisona i Nikole Tesle. Projekat nano satelita, nova je dimenzija u njegovom mladom životu.

Dejan ima obavezu da do maja 2020. izgradi "nano satelit" o svom trošku, koji će krajem istog mjeseca NASA, lansirati u zemljinu orbitu.

- Radi se o komunikacionom satetlitu, u niskoj zemljinoj orbiti. On je kjubset veličine, 10h10h10 centimetara. Napaja se pomoću solarnih panela. Odatle se pune baterije. On komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti, i te podatke vraća nazad na zemlju, kroz te druge satelite- rekao je Lukić.

Kada je u kući rekao da će na NASA-in konkurs prijaviti projekat "Nano satelita", nisu ga ozbiljno shvatali. Kada je prošao na izboru od 706 kandidata, situacija je postala ozbiljna.

- Јesmo na slatkim mukama, što se tiče finansija. Malo većim mukama. NASA je platila licencu, ali nije platila izradu samog satetlita. To je na nama - istakla je majka Dijana Ždranja.

Dejan živi s majkom, bakom i djedom Milenkom Ždranjom, koji je inače diplomirani inženjer elektortehnike. Svi imaju novi izazov.

- Morate taj satelit dignuti na 500 kilometara visine. To će raditi američka raketa falkon, kao sekundarni teret. Ne samo to, već i od ostalih kandidata i taj satelit, mora orbitirati oko planete određenom brzinom. Brzina je jako velika, oko kilometar u sekundi - dodaje Dejanov deda Milenko Ždranja.

Dejan nema novca za ovakav poduhvat. Majka ne radi, a djed je profesor u srednjoj školi.

- Zbog toga ćemo mi da vidimo šta je to potrebno da se ideja, koji je mladi Lukić dostavio, šta treba da se materijalizuje i koji je to nivo i iznos potrebnih sredstava da se ono što je u programu napravi - naglasio je načelnik Bosanskog Broda Ilija Јovičić.