open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Sarajevu
Naša stranka: Nastaviti bitku s korupcijom i lobističke  aktivnosti u korist BiH
Naša stranka je u Sarajevu održala zajedničku sjednicu Predsjedništva i Glavnog odbora, a povod je aktuelna politička situacija u zemlji s posebnim osvrtom uticaja globalne krize na sigurnosnu, političku i ekonomsku stabilnost BiH.
12.03.2022. u 15:36
get url
text

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je na pres-konferenciji kazao da su osjetili potrebu da sazovu ovu zajedničku sjednicu, imajući u vidu vakuum koji je stvoren u BiH na političkom, ali i na sigurnosnom i na diplomatskom nivou kada se radi o novoj geostrateškoj krizi koja se dešava u Evropi i svijetu.

Dodao je da su donijeli određene zaključke po kojima će Naša stranka postupati u narednom periodu.

- Ono čime smo prilično razočarani je inertnost i činjenica da je stvoren vakuum, ne samo od početka agresije na Ukrajinu, nego u proteklih deset godina, gdje državni nivo vlasti ne ispunjava svoju obavezu da pozicionira BiH u Evropi i u svijetu na način da BiH napokon iskorači prema EU i euroatlanskim integracijama - kazao je Forto.        

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić prezentirala je usvojene zaključke, među kojima je i taj da, u cilju što bržeg dobijanja kandidatskog statusa  Bosne i Hercegovine u EU, zahtijevaju hitno održavanje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kako bi bili usvojeni Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u i Zakona o javnim nabavkama.

Napomenula je da se ovi zakoni nalaze na listi 14 prioriteta i njihovo usvajanje bi bio kredibilan razlog za davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

- S obzirom na sigurnosnu i političku krizu u Evropi i svijetu, te izazovima koje ona predstavlja za BiH i region, a u odsustvu strateške aktivnosti BiH na međunarodnom nivou, obavezuje se delagacija Naše stranke da, nakon Berlina, organizuje lobističke  aktivnosti u korist BiH u Briselu, Beču, Londonu, Vašingtonu i drugim prijestolnicama koje učestvuju u donošenju odluka u vezi sa budućnošću, sigurnosnom i političkom stabilnošću BiH - jedan je od usvojenih zaključaka.

Ćudić je kazala da Naša stranka obavezuje svoje izabrane zvaničke da nastave prednjačiti i voditi ovu bitku s korupcijom na svim nivoima, te će zahtijevati od državnog nivoa aktueliziranje i usvajanje zakona koje je Naša stranka uputila u proceduru.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona, istaknula je da Naša stranka stoji čvrsto iza svog prijedloga ustavnih promjena i neće učestvovati u pregovorima koji produbljavaju postojeću ili stvaraju novu etničku podjelu zemlje.

- Vladajuća većina ima dovoljno kapaciteta da provede promjene koje dogovori. Nećemo pristati da snosimo njihovu odgovornost za donošenje štetnih zakona po BiH - kazala je Ćudić.

Navela je i da zahtijevaju "političku i zakonsku odgovornost Vlade premijera Fadila Novalića te rukovodstva Elektroprivrede BiH za propast najvećeg energetskog projekta u savremenoj istoriji BiH, izgradnja Termobloka 7".

- Da bismo obezbijedili sigurno snabdijevanje hranom za sve građane BiH, poljoprivreda i ruralni razvoj moraju biti prioritetni sektori za strateška ulaganja na čemu smo insistirali protekle tri godine. U parlamentarnu proceduru uputit ćemo zakone neophodne za hitno oslobađanje EU pretpristupnih fondova za ruralni razvoj – kazala je Ćudić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.