open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Naša stranka povodom 9. januara: Procesuirati odgovorne za kršenje Ustava
Odluka vlasti RS-a da taj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje
09.01.2020. u 10:42
get url
text

Današnji datum ne može biti Dan Republike Srpske jer je neustavan. Odlučio je tako Ustavni sud BiH, ali ne smijemo zaboraviti da je istog mišljenja i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo, poznatija kao Venecijanska komisija, stoji u saopćenju Naše stranke. 

-Odluka vlasti RS-a da taj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje, poručuju iz ove stranke. 

-Vlasti u RS-u imale su dovoljno vremena da se urazume i da prestanu s obilježavanjem ovog neustavnog datuma. Nisu to uradile i jasno je da neće ni ubuduće. Smatramo da je stoga svaka reakcija i kritika na njihovu adresu neproduktivna. Trenutno, najveći problem je u neprocesuiranju onih koji krše Ustav insistiranjem na obilježavanju 9. januara kao Dana RS. U tom smislu najveću odgovornost snose Tužilaštvo BiH te visoki predstavnik.

Dio odgovornosti snosi i Predsjedništvo BiH jer 9. januar ne pozicionira dovoljno visoko u razgovorima s Rusijom i Srbijom. Predstavnici obje te zemlje odazivaju se na proslave 9. januara ili na drugi način tom datumu daju legitimitet i time podrivaju Ustav BiH, ali i Dejtonski mirovni sporazum iako imaju određenu obavezu da ga štite – Rusija kao članica PIC-a, a Srbija kao njegova potpisnica- stoji na kraju saopćenja Naše stranke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.