open-navfaktor-logo
search
Nedosljedno bez karaktera
Naša stranka prijeti SDP-u "pospremanjem", kandidati koji su 2018. kriminalizirani danas su najbolji
Naša stranka nudi građanima "pospremanje". Ne odnosi se ta ponuda na pružanje usluga čišćenja domova i radnih prostorija već na, pojasnili su, pospremanje institucija vlasti nakon Lokalnih izbora. Teško je, sudeći prema predizbornoj kampanji, zaključiti koga, gdje i kako Naša stranka namjerava pospremiti nakon 15. novembra.
04.11.2020. u 15:30
get url
text

U Kantonu Sarajevo (KS) Naša stranka najavljuje pospremanje kao dio "četvorke", koalicije koju još čine Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i pravda (NiP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

VEZANI TEKST - Šta se nudi glasačima u KS: "Četvorka" nije baš "četvorka", kampanja u znaku borbe SDA i dojučerašnjih SDA-ovaca

- Glasaj 15. novembra. Stavi tačku na nerad i nered. Započnimo pospremanje – poručili su iz Naše stranke prilikom predstavljanja slogana predizborne kampanje.

Krenula je tako Naša stranka i u pospremanje Starog Grada, sarajevske općine kojom već 12 godina vlada Ibrahim Hadžibajrić i čiju novu kandidaturu podržava upravo Naša stranka. Dakle, Naša stranka građanima obećava pospremanje stanja kojeg je kreirao upravo kandidat kojeg podržavaju na predstojećim Lokalnim izborima.

Ništa manji raskorak između obećanja i zdravog razuma nije ni u ostalim općinama u KS, koje Naša stranka namjerava pospremiti podržavajući kadrove koji su do jučer bili integralni dio sistema čije pospremanje najavljuju. Ostaje misterija zašto je Nermin Muzur danas za Našu stranku ili SDP pravo rješenje za Ilidžu, a nije bio 2016. godine kada je bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), zašto je Amar Dovadžija odličan za Ilijaš, a nije bio 2014. i 2018. godine kao kandidat SDA, te zašto Naša stranka i SDP nisu pozivali simpatizere u Novom Sarajevu da 2016. godine dodijele glas Hasanu Tanoviću, ako je on danas, sudeći prema njihovoj kampanji, najbolji izbor za tu općinu.

Teško je pronaći razliku između Muzura iz 2016. i ovog danas, Dovadžije iz 2018. i ovog danas ili Tanovića iz 2016. i ovog danas, a da to nije stranačka članska kartica. Zanimljivo je također da su isti ovi kandidati, dok su bili članovi drugih stranaka, kriminalizirani u istupima zvaničnika Naše stranke.

Ukoliko je situacija u KS konfuzna, šta se tek može reći za onu u Tuzlanskom kantonu (TK).

- U Gračanicu dolazi pospremanje – poručio je u nedjelju predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Gračanicu Naša stranka namjerava pospremiti od koalicionih partnera iz "Bh. bloka", odnosno od SDP-a, čiji kadar Nusret Helić vlada tim gradom još od 2001. godine.

Jednako dugo Tuzlom vlada SDP-ov gradonačelnik Jasmin Imamović, čije pospremanje Naša stranka također najavljuje i kojeg kadrovi Naše stranke žestoko kritiziraju.

"Bh. blok" u Zenici nastupa tako što SDP podržava aktuelnog gradonačelnika Fuada Kasumovića, bivšeg člana SDA, dok Naša stranka sa svojom kandidatkinjom Sanjom Renić obećava pospremanje nereda kojeg je Kasumović ostavio. U Bosanskoj Krupi Naša stranka ima svog kandidata za načelnika Himzu Krupića, koji najavljuje pospremanje stanja iza Armina Halitovića, SDP-ovog kandidata kojeg podržavaju još dokazane ljevičarske stranke, NiP i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA). Jednako jedinstveno "Bh. blok" nastupa u Kiseljaku, gdje SDP i Naša stranka imaju odvojene kandidate za načelnika.

U Srebrenici Naša stranka podržava Aliju Tabakovića, zajedničkog kandidata probosanskih stranaka za načelnika te općine. S druge strane, podrška SDP-a je izostala uz obrazloženje da se ne žele svrstati na "nekakvu zajedničku listu pod plaštom navodnih viših interesa".

VEZANI TEKST - Neće sa "nacionalnim strankama" ili ipak hoće: SDP podržao SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika

Smjena negatora genocida sa mjesta općinskog načelnika u Srebrenici je za SDP "navodni viši interes", te se stoga ne žele svrstati pod njegov plašt, ali je izbor kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za gradonačelnika Doboja pravi "viši interes", pa je SDP potpisao sporazum o podršci tom kandidatu.

Viši interes je i saradnja sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH, sa kojom je SDP potpisao sporazum o podršci SDP-ovom kandidatu Edisu Dervišagiću za gradonačelnika Gradačca.

Vrlo je diskutabilno da li se ovakva politička praksa uklapa u predizborni slogan SDP-a "dosljedno s karakterom", sa kojim nastoje uvjeriti glasače da je ta stranka ostala dosljedna deklarativnim principima koje zagovaraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.