open-navfaktor-logo
search
Godine čekanja
Nastavak nepravde: Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca umjesto u školu idu u prostorije Medžlisa
Nedžad Smajlović, povratnik u Vrbanjce, nadomak Kotor-Varoši, i ove će godine umjesto u školu, svoje kćerke, mlađu koja pohađa šesti i stariju, učenicu devetog razreda, slati u "zamjensku školu" koja se nalazi u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u zaseoku Hanifići.
01.09.2020. u 17:10
get url
text

Djeca bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca sedmu godinu uzastopno će pratiti instruktivnu nastavu u prostorijama Medžlisa jer prosvjetne vlasti Republike Srpske ne poštuju odluke najviših sudova svog entiteta o nacionalnoj grupi predmeta.

U prostorijama Medžlisa će za učenike biti organizirana instruktivna nastava iz nacionalne grupe predmeta, a umjesto nastavnika iz njihove matične škole u RS-u, predavat će im nastavnici iz Osnovne škole "Prvi mart" iz Jelaha, po nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjećamo, krajem prošle godine Vrhovni sud RS-a je usvojio tužbeni zahtjev učenika bošnjačke nacionalnosti i njihovih roditelja iz Vrbanjaca, te je utvrdio diskriminaciju učenika, povredu prava na obrazovanje i nejednak tretman u odnosu prema drugoj djeci u tom entitetu.

Presudom je naloženo Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Kotor-Varoši, kojoj pripada Područna škola Vrbanjci, ali i entitetu RS, da u tu školu uvedu i uvrste nacionalnu grupu predmeta po bosanskom planu i programu iz Zeničko-dobojskog kantona. No, slučaj je opet stigao na sud. Umjesto provedbe presude, entitet RS i Osnovna škola "Sveti Sava" Kotor-Varoš uputili su žalbu Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

- Ne mogu dozvoliti da ako imam pravo na nešto, da to neko zloupotrebljava. Isto je tako i da na području Federacije BiH neko želi da uči srpski ili hrvatski jezik, a da mu se to uskraćuje. Ako smo demokratsko društvo, onda to moramo tako i gledati, a ne da mi neko nešto nameće - navodi Smajlović i kaže kako ne zna ni kako će se zbog loše epidemiološke situacije zbog širenja koronavirusa nastava uopće organizirati, a naročito zna ništa o programu nacionalne grupe predmeta.

Dodaje i kako bi mu bilo drago da djeca različitih nacionalnosti zajedno idu u školu jer se ionako druže.

Kaže da djeca u osnovnoj školi nisu zajedno, već jedni pripadaju školi u Kotor-Varoši, a drugi školi u Jelahu, "umjesto da se i tamo druže i da ne okreću glavu jedni od drugih".

Škola smatra da nema dovoljno učenika

Nacionalna grupa predmeta, osim jezika i književnosti, podrazumijeva još historiju i geografiju, odnosno prirodu i društvo u nižim razredima osnovne škole, te vjeronauku. Još prije 18 godina, ministri obrazovanja dva bosanskohercegovačkih entiteta potpisali su Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika. Usaglasili su se tada da će djeca učiti opće predmete na osnovu nastavnog plana i programa Republike Srpske ako se nalaze u tom entitetu, odnosno na osnovu nastavnog plana i programa po kantonima ako se nalaze u Federaciji BiH.

Kod nacionalne grupe predmeta, ostavljeno je pravo roditeljima učenika da biraju entitetski ili kantonalni nastavni plan i program. Prioritet je trebalo biti angažiranje nastavnika-povratnika da predaju nacionalnu grupu predmeta. Planom provedbe Privremenog sporazuma navedeno je i kako su škole, u kojima ima 18 ili više učenika u razredu, ili minimalan broj propisan zakonom koji se traži za mješovite razrede, dužne organizirati redovnu nastavu za nacionalnu grupu predmeta, dok su škole u kojima je manje od 18 učenika u razredu dužne nastavu organizirati prema odluci nadležnog ministarstva. I još se navodi kako će nastava nacionalne grupe predmeta biti organizirana u školskim prostorijama.

- Spomenutu presudu nismo mogli primijeniti jer je, od ukupnog broja tužitelja-djece na koju se odnosi presuda, ostalo samo 16 učenika osnovnoškolskog uzrasta koji nisu u jednom razredu. Presuda spominje Privremeni sporazum o zadovoljenju potreba djece povratnika u kome je precizno navedeno da treba biti 18 učenika u razredu da bi se ispunili uvjeti za uvođenje nacionalne grupe predmeta – kaže Slađana Šubara, direktorica škole.

Kad je dugogodišnji sudski proces počeo, predmetom je bilo obuhvaćeno 128 djece. Sve je počelo na Osnovnom sudu u Kotor-Varoši, nastavilo se na Okružnom sudu u Banjoj Luci, potom na Vrhovnom sudu Republike Srpske, pa na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, da bi prošle jeseni bio vraćen Vrhovnom sudu Republike Srpske. Žalbama škole i entiteta Republika Srpska opet je početkom godine priča vraćena Ustavnom sudu BiH. Za obje žalbe na stranicama Suda se navodi da su "predmeti u toku".

Prema riječima advokata Nedima Ademovića, "presuda Vrhovnog suda Republike Srpske je obavezujuća, vrlo jasna i precizna".

- Trebala je biti odmah, znači do naredne školske godine, provedena. Vrhovni sud Republike Srpske je dao vrlo direktne i nedvosmislene direktive javnoj vlasti. Podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH protiv te presude, bez obzira na to da li je dopustiva ili ne, ne odlaže izvršenje presude Vrhovnog suda Republike Srpske. Prema tome, neprovođenje presude Vrhovnog suda Republike Srpske je čista opstrukcija. Prema mom mišljenju, tužioci iz Vrbanjaca trebali bi podnijeti apelaciju zbog neizvršenja presude Vrhovnog suda Republike Srpske - navodi Ademović.

Krajnje vrijeme da tužilaštvo počne raditi svoj posao

Prema mišljenju Farisa Vehabovića, suca Evropskog suda za ljudska prava, u ovom slučaju "politika ima primat u odnosu na pravo, a proporcionalno tome i nedostatak demokratičnosti".

On podsjeća kako se pred Evropskim sudom za ljudska prava nalazi veliki broj predmeta koji se vode protiv BiH. I svi se oni, konstatira, odnose na neizvršavanje konačnih i izvršnih sudskih presuda.

- Postoje pravni lijekovi koji se mogu koristiti i u ovakvim slučajevima, od Ustavnog suda pa sve do Evropskog suda, ali ako u državi imate dobro uhodani sistem koji vrši opstrukciju sudske vlasti, onda je sve neizvjesno i radi toga je krajnje vrijeme da tužilaštva počnu raditi svoj posao kako je to zakonom propisano i pokretati postupke protiv odgovornih - dodaje Vehabović.

Neprovođenje presude vrhovnih pravosudnih instanci u jednom entitetu i državi Ademović smatra "odsustvom funkcionalne pravne države".

Cijeli slučaj pažljivo prate i predstavnici međunarodne zajednice. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini pozvala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da odluku Vrhovnog suda Republike Srpske provede u nastupajućoj školskoj godini.

- SAD podržavaju pristup kvalitetnom obrazovanju bez diskriminacije i prisilne asimilacije za sve učenike, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, spol ili sposobnost. To je pitanje ljudskih prava koje smo naglasili i u našem izvještaju o stanju ljudskih prava, uz druga pitanja kao što su "dvije škole pod jednim krovom" - navodi se u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Sve dok sudske odluke budu stajale u ladicama, Osnovna škola "Prvi mart" u Jelahu i ove jeseni nastavu će držati za djecu iz oba entiteta – za one koji pohađaju nastavu u njenim objektima, ali i djecu u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš u Hanifićima, zaseoku sela Vrbanjci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.