open-navfaktor-logo
search
Misteriozne smrti
Naučnici otkrili uzrok plućne bolesti koja se povezuje sa e-cigaretama
Istraživanje je provedeno na 29 pacijenata iz deset država, kojima je dijagnosticirana EVALI - bolest pluća povezana sa konzumiranjem e-cigareta
12.11.2019. u 11:31
get url
text

Međunarodni Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrio je uzrok smrti najmanje 26 osoba koje su misteriozno umrle zbog pušenja električnih cigareta (vaping). Krivac je acetat vitamina E ili "tokoferil acetat" koji se u električnim cigaretama koristi kao aditiv.

Istraživanje je provedeno na 29 pacijenata iz deset država, kojima je dijagnosticirana EVALI - bolest pluća povezana sa konzumiranjem e-cigareta.

- Ovo je prvi put da smo identificirali potencijalno zabrinjavajuću hemikaliju u biološkim uzorcima pacijenata koji imaju bolesti pluća - kazali su u Centru, prenosi Mashable.

Od 29 analiziranih pacijenata, kod 82 posto pronađen je THC, a u 62 posto uzoraka nikotin. Iako je CDC sada sa sigurnošću potvrdio da je acetat vitamina E krivac koji uzrokuje bolesti pluća, ovo nije prvi put da se sumnjalo u njegovu štetnost. U septembru je američka Agencija za hranu i lijekove pronašla upravo E acetat kod pacijenata koji su oboljeli nakon što su konzumirali e-cigarete.

Do sada je u SAD-u, zbog toksičnih posljedica pušenja e-cigareta, hospitalizirano 1.300 pacijenata, a umrlo je njih najmanje 26. Prema istraživanju CDC-a, u 2017. sedam miliona ljudi, starijih od 18 godina, pušilo je e-cigarete. Zabrinjavajuće je da sve veći broj srednjoškolaca puši.

Prema saznanjima relevantnih međunarodnih institucija, E-cigarete je u 2017. konzumiralo 2,1 miliona maloljetnika, a prošle godine njih čak 3,8 miliona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.