open-navfaktor-logo
search
"Trojka" nije jedinstvena
Nazivi ulica u Sarajevu: Suprotni stavovi NiP-a i Naše stranke, Haljevac poziva da se za početak pokosi trava
Gradsko vijeće Grada Mostara nedavno je većinom glasova odlučilo da će ukloniti kontroverzne nazive ulica koji su godinama bili predmet spora u Mostaru.
18.07.2022. u 13:53
get url
text

Tako će biti izmijenjeni nazivi šest ulica, koje su nosile imena fašista i ustaških aktivista.

Oko 30 općina i gradova u Bosni i Hercegovini duže od godinu odbija odgovoriti na inicijativu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za izmjenu naziva ulica, škola, trgova, parkova i drugih javnih površina i institucija, koje nose ime onih koji su u Drugom svjetskom ratu sarađivali sa fašistima i nacistima.

VEZANI TEKST - Arnauta ignorišu i stranačke kolege: Općina Centar nije ni odgovorila o promjeni naziva spornih ulica

 

Inicijativu je predložio zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH Damir Arnaut, a među općinama u kojima postoje kontroverzni nazivi ulica je sarajevska Općina Centar, na čijem čelu je potpredsjednik Naše stranke Srđan Mandić.

Na području ove općine postoje ulice Mustafe Busuladžića i Muhameda Pandže, koje se ubrajaju među sporne. Čelnici sarajevske koalicije "Trojka" nemaju jedinstven stav po ovom pitanju, tako da nije poznato kada će ono doći na red i da li će uopće. To potvrđuju i izjave vijećnika Naše stranke i Naroda i pravde koji imaju potpuno drugačije mišljenje.

- Mi smo za to i ja sam lično da se mijenjaju nazivi tih ulica. I zbog lične historije i antifašizma koji treba da se njeguje. Moja porodica je bila u Drugom svjetskom ratu i vidjela svašta. Smatram da takve vrste ulica koje veličaju bilo kakve ljude koji imaju bilo kakve veze sa fašizmom ne bi trebalo da postoje. To je moj stav. U našoj koaliciji postoje neke stranke koje ne žele da se to promijeni, tako da ne vjerujem da će brzo doći na red – kaže Alen Girt, vijećnik Naše stranke.

Potpuno drugačije mišljenje ima Hidajet Porić, šef kluba Naroda i pravde u Općini Centar.

- Moje je mišljenje da se ne trebaju mijenjati imena ovih ulica. Mislim da te ulice trebaju da ostanu. S obzirom na historijske činjenice i ličnosti koje su one bile i sve što su radile u vremenu kada su živjele, smatram da trebaju da ostanu. Kada dođe vrijeme, o tome će organi stranke zauzeti jasan stav i ponavljam da je moje mišljenje da ne treba mijenjati ulice Mustafe Busuladžića i Muhameda Pandže. Kada dođe na Vijeće, jasan stav će zauzeti naša općinska organizacija – kaže Hidajet Porić.

Ipak, izgleda da ni u NiP-u nemaju jedinstven stav jer Lajla Ćosović, koja je u ovu stranku prešla iz SDA, kaže:

- Smatram da bi promjena naziva ulica bio dobar korak.

VEZANI TEKST - Vijećnici Mostara izglasali promjenu naziva ulica po Budaku, Francetiću..., opozicija bila suzdržana

 

Mehmed Muharemović iz SDA je član komisije za promjenu naziva ulica u Općini Centar.

- Damir Arnaut je tačno naveo određena imena. Što se tiče historije i fašističkog naslijeđa, Mustafa Busuladžić nije kao Mile Budak učestvovao u vojno-fašističkim formacijama. Čovjek je radio kao novinar u radiju u Rimu. On je neko ko je radio svoj posao. On nije sarađivao sa okupatorom. Mustafa Busuladžić ne može u isti koš sa tim iz Mostara. Što se tiče SDA, NiP-a, i možda SBB-a, oni neće podržati promjenu naziva ulica. Na tome insistira Naša stranka i SDP. Tri vijećnika SDA to sigurno neće podržati – rekao je Mehmed Muharemović.

Sulejman Haljevac Memo, vijećnik Saveza za bolju budućnost, ističe da je Mostar pokazao da se sve može kada se hoće.

- Američka ambasada je podržala promjene ulica u Mostaru i mislim da je i u Sarajevu vrijeme da se to desi. Ovdje se sve priča pred izbore. Obećavaju se kule i gradovi, ali konkretno nema pomaka. Posljednje dvije godine tapkamo u mjestu. U Općini Centar nemamo uvjete za život. Teško je razmišljati o promjeni ulica kada nemamo vode, kada nam je sve zaraslo... Imamo gmizavce kao domaće životinje. Općina Centar još dugo će tapkati u mjestu ako ovakvi budu upravljali. Ne bih ulazio i miješao se u odnose unutar Naše stranke i koalicije – kaže Haljevac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.