Istovremeno, ističu da će, ukoliko se takav zahtjev dostavi, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH - NCB Interpol Sarajevo postupiti u skladu s nadležnostima.

Iz DKPT-a BiH, u vezi s tim, napominju da je od 1947.godine Generalni sekretarijat Interpola Lyon razvio efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umjetnina koja ima za cilj efikasniju razmjenu policijskih informacija, a sve u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara, te da je ta baza podataka dostupna svim članicama Interpola.

Preciziraju kako se radi o bazi "Works of Art", koja je od 2018. godine poboljšana uvođenjem novog sistema unosa i pretraživanja.

- U cilju vršenja provjera kroz bazu podataka Generalnog sekretarijata Interpola Lyon, svaka zemlja članica mora postupati u skladu sa standardima Interpola, odnosno neophodan je opis umjetnine koja je predmet potrage uključujući parametre: naziv slike, autor, dimenzija, tip, tehnika, vlasnik umjetnine, inventurni broj...., kao i fotografije umjetnina – pojasnili su za Fenu iz DKPT-a BiH.

Kako je poznato, nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaprimilo notu Ambasade Ukrajine, koja je zatražila dodatne informacije o spomenutom slučaju, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet, a da bi se razjasnilo kako je ikona iz Luganska, stara 300 godina, dospjela u BiH i završila u posjedu bh. zvaničnika.

U međuvremenu, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije, saopćivši da će spomenuta ikona biti vraćena da bi se, uz pomoć Interpola razjasnilo njeno porijeklo. Ikonu, za koju se sumnja da je iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine, Lavrovu je prilikom posjete našoj zemlji 14. decembra poklonio Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.