open-navfaktor-logo
search
U prisustvu zvanica
Nebo Sjeverne Makedonije pridruženo sistemu zračnih patrola NATO-a
Današnjom zračnom vježbom na aerodromu u Skoplju, koja je uključivala NATO avione Avax, grčke borbene avione F-16 i državni avion Lirjet, obilježeno je uključivanje zračnog prostora Sjeverne Makedonije u zračni patrolni sistem Sjevernoatlantskog saveza.
09.12.2021. u 21:36
get url
text

Događaju je prisustvovao veliki broj zvaničnika Sjeverne Makedonije, predstavnika NATO-a i drugih zvanica.

- NATO štiti, NATO ujedinjuje i NATO jača - rekla je ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, napomenuvši da su danas imali priliku vidjeti kako se ova tri cilja i zadaće Saveza doista odvijaju pred njihovim očima.

Ona je također kazala da su svi imali priliku vidjeti kako je Sjeverna Makedonija kao 30. članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza jača i zaštićenija članstvom u NATO-u.

- Ovim događajem, ovdje, na aerodromu u Petrovcu, mogli smo vidjeti kako izgleda misija zračne patrole NATO-a nad nebom nad Sjevernom Makedonijom, tako da je naš zračni prostor u potpunosti integriran u sistem zračnih patrola NATO-a. Od danas možemo reći da je sigurnost našeg neba dio sigurnosti NATO-a - rekla je Šekerinska.

Šekerinska je kazala kako je i Sjeverna Makedonija pokazala da je ozbiljan partner, a sada i članica na koju se NATO može osloniti.

- Zajedno smo jači, to je bio naš moto, naša motivacija da postanemo članica NATO-a. Danas smo mogli vidjeti da to jamstvo i članstvo znači veću sigurnost za sve naše građane, kako na zemlji, tako i u zraku - poručila je Šekerinska.

Komandant NATO-ovog Centra za kombinirane zračne operacije u Torrejonu general pukovnik Fernando De La Cruz Caravaka, istakao je kako bi Sjeverna Makedonija trebala biti ponosna na saradnju s drugim zemljama NATO-a.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija promiče stabilnost i sigurnost u regiji.

- Od 2020. godine, kada je Sjeverna Makedonija službeno ušla u NATO, mogli ste se prilagoditi Savezu, uključivši niz novih procedura. I sada ste postigli rezultate. Trebali biste biti ponosni na svoj rad. Uvjeren sam da ćete zadržati isti nivo uspjeha za dobrobit svih naših naroda - rekao je De La Cruz Caravaca.

Prema Vladi Sjeverne Makedonije, NATO zračna patrola je ključni dio kolektivne odbrane, koja služi kao stub Saveza i osigurava isti standard sigurnosti za svaku od država članica. Ova misija nije usredotočena na jednu konkretnu prijetnju, već je jedan od osnovnih alata za održavanje sigurnosti NATO-a. Kroz kontinuirani zračni nadzor i patroliranje, NATO avioni mogu odgovoriti na bilo koju vrstu nesigurnosti na nebu Saveza u samo nekoliko minuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.