open-navfaktor-logo
search
Brojne kombinacije
Nedjelja može biti kobna za tuzlanski fudbal: Ovo je scenarij po kojem iz Premijer lige BiH ispadaju Sloboda i Tuzla City
Tuzlanski premijerligaši Sloboda i Tuzla City u posljednje kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine ulaze sa strahom od ispadanja u niži rang.
28.05.2023. u 14:28
get url
text

VEZANI TEKST - Posljednji čin drame: Moguće je da pet klubova završi s istim brojem bodova, šta onda?
 

Oba kluba igraju domaće mečeve, s tim što Sloboda dočekuje Željezničar na Tušnju, a s obzirom na to da se svi dueli igraju u istom terminu, Tuzla City morala je preseliti u Srebrenik gdje će ugostiti Zrinjski.

Mnogo je kalkulacija u igri uoči 90 minuta odluke. Mnogi u gradu soli voljeli bi ako bi se oba tuzlanska premijerligaša sačuvala ispadanja, ali postoji mogućnost i da Sloboda i Tuzla City zajedno odu u niži rang. A to bi bila crna nedjelja za tuzlanski sport.

Slobodi protiv Želje igra samo pobjeda. Svaki drugi ishod na Tušnju značio bi da će Sloboda naredne sezone igrati Prvu ligu FBiH. Ako bi se, naprimjer dogodilo da Sloboda ne pobijedi Želju, a Zrinjski slavi protiv Tuzla Cityja u Srebreniku, uz trijumf Leotara nad Širokim Brijegom u Trebinju, velika je šansa da bi ispod crte završila oba tuzlanska kluba.  U takvom scenariju Sloboda bi ostala na 32 ili 33 boda, dok bi Tuzla City i Leotar imali po 34 boda. Odlučivao bi međusobni skor, a Leotar je uspješniji od Tuzla Cityja. Ovo je i jedna od rijetkih kombinacija po kojoj Leotar ostaje u ligi.

Ako Sloboda savlada Želju onda bi sezonu završila sa 35 bodova i čekala bi rezultate ostalih mečeva. Izuzev Posušja, Crveno-crnih od svih timova u borbi za opstanak imaju bolji međusobni skor.

Tuzla City je u nešto povoljnijem položaju od Slobode. Tri boda ekipi Milenka Bošnjakovića garantuju opstanak, a premijerligaški status mogu sačuvati i u slučaju drugačijeg rezultata, ali tada bi o njihovoj sudbini odlučivali ishodi s drugih terena.

Sve utakmice 33. kola Premijer lige BiH počinju u 17 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.