navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija tvrdi

Nedostatak ovog vitamina povećava rizik od koronavirusa za 80 posto

Od početka pandemije koronavirusa medicinski stručnjaci upozoravaju da je sada važnije nego ikada odreći se određenih nezdravih navika.

Objavljeno: 04.09.2020. u 21:49
get url
text

Kako kažu, tako se smanjuje rizik od same zaraze te teških komplikacija uslijed zaraze koronavirusom. I dok bi neki savjeti - poput prestanka pušenja cigareta - mogli biti očiti, drugi su prijedlozi nešto manje očekivani.

Do jednog od takvih otkrića došlo se nakon nedavne studije koja je pokazala da nedostatak vitamina D povećava rizik od zaraze covidom. Zapravo, ako vam nedostaje ovog vitamina, gotovo 80 posto je vjerojavtnije da ćete se zaraziti.

U studiji koju je objavio Journal of American Medical Association analizirano je 489 pacijenata sa Univerziteta u Chicagu koji su testirani na koronavirus između marta i aprila. Rezultati su otkrili da je od 60 posto pacijenata s odgovarajućom razinom vitamina D samo 12 posto na kraju bilo zaraženo. Međutim, među 25 posto pacijenata s nedostatkom vitamina D, njih 22 posto ih je bilo pozitivno, što znači da je 1,77 vjerovatnije da imaju covid. Kada se preračuna, to iznosi 77 posto.

- Vitamin D važan je za funkcioniranje imunološkog sistema, a već se pokazalo da dodaci vitamina D smanjuju rizik od virusnih infekcija respiratornog trakta - objasnio je autor studije David O. Meltzer, profesor medicine sa Univerziteta u Chicagu.

- Naša statistička analiza sugerira da je ovo možda istina i za infekciju covid-19 - dodao je.

Ovo nije prvo istraživanje kojim je utvrđeno da je vitamin D koristan u borbi protiv covida. Naime, rezultati studije objavljene u The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology otkrili su da je kod pacijenata liječenih visokom dozom vitamina D bila znatno manja vjerovatnost da će biti primljeni na odjel intenzivne njege ili da će biti životno ugroženi.

Ipak, Meltzer je također naglasio da se nalazi njegove studije ne bi trebali koristiti kao razlog za odustajanje od osnovnih sigurnosnih smjernica, poput nošenja maske za lice i socijalnog distanciranja.

- Ako neko uzme vitamin D, a zatim ode na zabavu misleći da neće dobiti covid, pogriješio je - rekao je Meltzer za The Chicago Tribune te istaknuo: "Ovo nije zamjena za izbjegavanje izlaganja."

Također, preporučio je da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije nego što počnete uzimati dodatke vitamina D, posebno ako imate zdravstvenih problema ili pijete određene lijekove, kako ne bi došlo do preopterećenja sistema, piše Best Life.