- Sada smo u situaciji da će se i Bosna i Hercegovina i Austrija suočiti s posljedicama rata, a to su visoke cijene energenata, životnih namirnica, što iziskuje našu dobru saradnju i solidarnost kako bismo se zajedno pobrinuli za budućnost - kazao je Nehammer.

Potvrdio je da je s bh. dužnosnicima razgovarano i o tome kako pomoći BiH da postane članica Evropske unije te da dvije zemlje trebaju biti partneri i zajedno napredovati.

Podvukao je da mu je važno da sve zemlje zapadnog Balkana sarađuju i da se tretiraju kao partneri te da ostvare zajednički napredak.

- Moramo imati pošten pristup u suočavanju i djelovanju protiv izazova koji su pred nama, da imamo zajedničku volju da ih zajedno riješimo. Izazovi koji nas se tiču ne bivaju manji, nego veći - kazao je Nehammer.

Austrijski kancelar već je boravio u BiH kada je obavljao dužnost ministra sigurnosti te je ocijenio da BiH ima veoma važnu ulogu u pitanju migracija i važan je partner Evropske unije kada je pitanju sigurnost.

Podsjetio je da je Austrija prije 30 godina priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine te da se ništa nije promijenilo u njihovom zalaganju za teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

- Bosna i Hercegovina ima prijatelja u Austriji koji će graditi most prema Evropi - zaključio je.

Austrijski kancelar Nehammer susreo se danas s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom s kojima je razgovarao o aktualnim izazovima, ali i o perspektivama BiH u Evropskoj uniji.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, članovi Predsjedništva BiH istakli su da su Bosna i Hercegovina i Republika Austrija dvije prijateljske zemlje među kojima nema otvorenih pitanja.

Naglasili su da za BiH posebno ohrabrenje predstavljaju stavovi austrijskih čelnika koji podržavaju ubrzani put zemalja Zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine, ka članstvu u Evropsku uniju. Istakli su važnom i ulogu Austrije na planu unutrašnje stabilnosti i sigurnosti BiH kroz učešće njenog kontingenta u Misiji EUFOR-a-ALTHEA.

Na sastanku je bilo riječi o izuzetno uspješnoj ekonomskoj saradnji, dok je kancelar Nehammer pohvalno govorio o dobroj saradnji u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.