- Moramo osigurati da se jednaki kriteriji primjenjuju kao i kod drugih zemalja zapadnog Balkana koje traže kandidatski status - kazao je austrijski kancelar.

Napomenuo je da je Ukrajina dio evropske porodice, kazavši da Austrija, kao vojno neutralna zemlja, podržava Ukrajinu koliko je to moguće u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata.

- Što se tiče mogućeg kandidatskog statusa za EU, želim naglasiti kako postoje jasni i već etablirani kriteriji, kojih se bez ikakvih "ako" i "ali" treba pridržavati - kazao je Nehammer.

Kazao je da je potrebno razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, kao na primjer o jednom Evropskom pripremnom prostoru za članstvo.

- Taj pripremni prostor ne bi trebao biti zamjena za pristupni proces nego ići usporedno i olakšati približavanje standardima EU. Austrija je već predstavila konkretne ideje Evropskoj uniji, a i predsjednik Macron iznio je svoju ideju o "Evropskoj političkoj zajednici", koju ja podržavam. U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti da igramo aktivnu ulogu u procesu diskusije - zaključio je austrijski kancelar.